Георги Василев – Генерала се връща в „Етър“

0

Георги Василев – Генерала е новият спортен директор на футболен клуб „Етър“. Най-успешният треньор на виолетовите, с когото те спечелиха и шампионска титла в А група през 1990 г., ще помага на основния треньор на великотърновския тим Веселин Великов до края на сезона. Целта е завръщането на „Етър“ в Първа лига.

Появата на Гочето на стадион „Ивайло“ е заради колебливата игра и петте поредни загуби, които отбеляза отборът в първенството на Втора лига, което им коства и първото място.

Бившият силен човек в тима Александър Нанков за последно се довери на Василев като консултант и това се оказа много успешен ход, каквато е целта и сега.

Василев бе представен на футболистите преди днешната тренировка от председателя на УС на клуба Деян Куздов.

„Краткосрочната цел е отборът да постигне максимума в следващите мачове и да изпълним това, което е по силите ни към момента – минимум участие в баража, а при добро стечение на обстоятелствата да влезем директно. Г-н Василев ще помага с опита си на спортно-техническия щаб, на треньорите и футболистите. Той е един от малкото хора, които в този момент могат да вдъхнат увереност и да вдигне отбора“, коментира Деян Куздов.

„Идвам с най-голямото желание да помогна с присъствието си на спортно-техническото ръководство, на което твърдо стоя зад гърба им, с уважението, с което се отнася към мен ръководството на клуба. Желанието ми е в тази кризисна ситуация, в която се намира „Етър“, да направим максимума, за да не пропуснем годината. Това няма да е много лесно, защото другите отбори вече усетиха това колебание и се амбицираха. „Миньор“ и „Хебър“ ще са много сериозни конкуренти в последните кръгове. А моето присъствие и перспектива са две различни неща. Присъствието – от гледна точка на оставащите три мача, перспективата в бъдеще – аз съм си във Велико Търново и като има полза от мен, ще ме ползват. Най-важното е да се вдигне настроението и сплотеността на играчите. Ще помагам със съвети на Веселин Великов, дано решаваме нещата семпло и бързо“, коментира Георги Василев.

Георги Василев е играл като полузащитник за Струмска слава (Радомир), Сливен, Локомотив (Горна Оряховица), Марек (Дупница) и Етър (Велико Търново), като най-значим е периода му при „виолетовите“. В „А“ група има общо 209 мача и 31 гола. Докато е в „Етър“ завършва магистратура по история във Великотърновския университет в класа на проф. Йордан Андреев. Приключва състезателната си кариера на 31-годишна възраст през 1977 г.

След края на футболната си кариера Василев става помощник-треньор в „Левски“ (Стражица). През 1979 г. се завръща в „Етър“ като асистент на Васил Методиев. Впоследствие става старши треньор на отбора и остава на позицията в продължение на 3 сезона.

През 1984 г. Василев напуска „Етър“ и поема „Спартак“ (Плевен), а през 1985 г. става помощник-треньор на националния отбор в щаба на Иван Вуцов. Като асистент участва на световното първенство в Мексико’86.

След края на мондиала Василев се завръща в „Етър“ и започва да поставя основите на много силен тим. Интегрирани са младите Трифон Иванов, Илиян Киряков и Красимир Балъков. От Горна Оряховица е привлечен Бончо Генчев, а от Свищов Цанко Цветанов. В две последователни години 1988/89 и 1989/90 Гочето извежда търновци до бронзовите медали. Така се стига до сезон 1990/91, в който „Етър“ печели шампионската титла, изпреварвайки със сериозен аванс ЦСКА и „Славия“.

През лятото на 1993 г. Василев заменя Иван Вутов начело на шампиона „Левски“ (София).  На вътрешната сцена, под ръководството на Гочето, „Левски“ затвърждава доминацията си. През сезон 1993/94 отборът печели дубъл – титла и купа. През есента на 1994 г. тимът буквално разгромява основните си съперници за титлата в „А“ група. В края на сезона „Левски“ отново става шампион.

През лятото на 1995 г. Василев става за първи път треньор на чуждестранен отбор, поемайки кипърския гранд „Анортозис“. През  1996 г. се завръща в България и поема ЦСКА (София). Под негово ръководство през сезон 1996/97 „армейците“ печелят титлата след 4-годишна пауза. Освен това триумфират и в турнира за Купата на България, където във финала надиграват с 3:1 „Левски“. По време на престоя си в ЦСКА Гочето привлича младоците Стилиян Петров и Мартин Петров, които през следващите години ще се превърнат в звезди на българския футбол. Остава начело на тима до март 1998 г., когато е освободен от поста.

Бил е треньор на „Унион (Берлин) и на кипърския „Неа Саламина“, на гръцкия „Левадиакос“. Oт декември 2009 г. до лятото на 2010 г. работи в Несебър, като извежда отбора до бараж за влизане в „А“ група срещу „Академик“ (София). На 21 март 2011 г. е назначен за старши треньор на „Черноморец“ (Бургас). През януари 2015 г. отново поема „Етър“ и остава две години начело на отбора.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *