Курсанти от НВУ участваха във възстановка на Дравската епопея от 1945 година (СНИМКИ)

0
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ се включиха във възстановката на Дравската операция. Бъдещите офицери пресъздадоха битката от март 1945 г. заедно с реконструктори от цялата страна, сред които и търновци, и гости от Румъния, които се събраха край Пловдив. Търновските курсанти участваха с униформи, шити в Националния военен университет и с пушки Манлихер.
Дравската операция или Дравска епопея е отбранителна операция на Българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх. На Първа българска армия с командващ ген.-лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на река Драва.
Офанзивата на войските на Вермахта започва през нощта на 6 март 1945 г. първите удари са насочени към Първа българска армия. Противникът среща упорит отпор, но след воден десант през реката на моторни лодки, успява да се закрепи на няколко участъка на северния бряг на реката. Две седмици продължават яростните атаки, но войските на Вермахта са отхвърлени на юг от Драва. Победата в тази операция допринася и за бойния престиж на Българската армия.
1614 български воини са убити, а ранените са около 2500.
Във възстановката участваха и оригинални машини от периода, тежко въоръжение, което са използвали и двете армии – и българската, и германската – опел Blitz, командирските автомобили „Кугър” и „Феномен Гранит”, различни модели на мотори с кош.
Организатор на възстановката бяха Клуб за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“ със съдействието на Министерството на отбраната и Националния военен университет „Васил Левски“.
С курсантите от НВУ пътува и о.з. полк. Евгени Пенчев, а сред публиката, която наблюдава атрактивната възстановка, беше и началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов. Той и всички курсанти получиха грамоти за участието си във възстановката от организаторите.
текст и снимки: Национален военен университет „В. Левски“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *