октомври 3, 2023

Великотърновските таксита искат увеличаване на цените, администрацията усуква решението

0

 

 

„В интерес на гражданите към момента изобщо не е наложително, нито препоръчително да се променят минималните и максималните цени на таксиметров превоз на пътници на един километър пробег предвид извършващия се ремонт по бул. „България“. Към момента такситата возят на 0,89 лв. за дневна и 0,99 лв. за нощна тарифа. При така утвърдените от общинския съвет цени НЯМА ПРЕЧКА ДА БЪДАТ ИЗПЪЛНЯВАНИ И НА 1,09 ИЛИ НА 1,19 ЛВ. НА КМ. ЗА ДНЕВНИ ЦЕНИ, каквото е предложението“.

Това е витиеватото становище на великотърновския кмет инж. Даниел Панов до Общинския съвет по повод депозираното преди месец настояване за вдигане цените, за което „Болярски новини“ първи съобщи.

Припомняме, че 13 таксиметрови компании от старата столица депозираха две предложения за увеличаване на ставките. В свое писмо превозвачите настояха за минимална цена от 1,09 лв. с ДДС за дневна тарифа, или максимална такава от 1,19 лв., както и за максимална цена на нощното каране от 1,99 лв. с включен ДДС. Офертата на таксиметровите фирми беше депозирана до ПК по бюджет и финанси, но така и на влезе на заседание на местния парламент през месец април. Сега, след становището на кмета и администрацията, се очаква новите тарифи да бъдат обсъдени и гласувани в края на май.

В становището си кметът припомня, че Общинските съвети определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег на съответната тарифа за следващата година. Ако местният парламент не определи такива, то се прилагат цените към 31 декември за миналия период.

Впрочем, с решение на съветниците от 2017 г. минималните цени на такситата за дневна тарифа са 0,71 лв. с ДДС, а за нощна – 0,82. Максималните пък от преди пет години са фиксирани на 1,20 лв. през деня и съответно на 1,40 лв. нощно с ДДС.

Към момента на територията на община Велико Търново с издадени разрешения за таксиметров превоз на пътници са 364 броя автомобили. Подписалите се под намерението за увеличаване на тарифите са 271 автомобила, което прави 74% от всички таксиметрови превозвачи, са изчислили от местната администрация. От там напомнят, че данъка, който плащат търговците за тази дейност е 300 лв. за 2022 г.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *