Великотърновският университет чества патронния си празник

 

С тържество в аулата ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза патронния си празник – 11 май, Ден на светите равноапостоли, братята Кирил и Методий.

„Радвам се да ви видя след дълго и мъчително прекъсване. Надявам се, че преодоляхме тези времена, които ни разединяваха и не можехме да бъдем заедно. Надявам се, че идват други времена, в които ще разберем, че съединението прави силата и че е добре да преодоляваме заедно трудностите“, подчерта в академичното си слово ректорът проф. Христо Бонджолов. По думите му ВТУ върви в правилния път и е достоен храм на знанието.

Гост на празника беше конституционният съдия и преподавател в СУ проф. Атанас Семов. В своя поздрав той изтъкна потребността от опазване на българската идентичност и припомни, че няма друг народ по света с официален празник на словото, духовността и просветата.

Празникът продължи с богослов за здраве от Великотърновския митрополит Григорий, а преди това пред паметника на светите братя Кирил и Методий в двора на Ректората бяха поднесени венци и цветя.

Сред официалните гости бяха още бившите ректори проф. Иван Харалампиев – по чиято инициатива 11 май от 2000-та година се чества като патронен празник на ВТУ, доц. Владимир Попов, областният управител Людмила Илиева, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, началникът на РУО Розалия Личева и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.