Културна сензация във Велико Търново! Показват за пръв път творби на Салвадор Дали, Федерико Фелини и други световни автори

В истинска културна сензация обещава да се превърне изложба на световно известни творци, която ще бъде открита на 17 май в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново. За пръв път и единствено в духовната и историческа столица на България ще бъдат представени оригинални произведения на Салвадор Дали, Кес Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емили Бекат и Федерико Фелини в експозицията „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“. Досега изложбата е гостувала в Университета в Принстън – САЩ, Националната библиотека на Франция, Музея за модерно изкуство „Морохаши“ в Япония, Музея за  изкуства във Филаделфия – САЩ и др.

Днес изложбата беше представена от Василий Кесаури, който е представител на една от най-големите колекционерски фамилии в  Европа, който е и куратор на събитието. Той презентира събитието заедно със заместник-кмета на Велико Търново Нейко Генчев и директора на Художествената галерия Мартин Митев.

Това е частна семейна колекция на фамилията ми, която живее във Франция, каза Василий Кесаури. Притежаваме повече от 3000 произведения на изкуството, сред които световни автори като Салвадор Дали, Едгар Дега, Тулуз Лотрек и др. с творби от различни епохи и различни краища на света, допълни той.

Изложбата, която ще бъде показана във Велико Търново, включва 78 творби на авторите и се показва с помощта на компанията Art Expo SIA – Латвия, която организира по проекти изложби в държавни институции, музеи и галерии в целия Европейски съюз. Това е юбилейна експозиция– стотна поред в Европа.

Изложбата „Казанова – митът в огледалото на визуалното изкуство“ предлага възможност да проследим как в различни периоди на 20-и век големи майстори са видели многостранния мит за Казанова. Творбите показват как те са осмисляли и пречупвали през своята визия този мит. Като всеки друг, и този за Казанова предоставя възможности за широко тълкуване и себепознание, и извършване на философски акт, носейки ни дълбоко разбиране за света в който живеем, каза още представителят на фамилията Кесаури.

Изложбата се състои от пет тематични раздела.

Разделът на Салвадор Дали е с наименование Портфолио „Казанова“. През 1967 г. Дали илюстрира мемоарите на Казанова и създава колекция от 13 офорти на цяла страница и 7 гравирани винетки. Той работи с италианско издателство, като всяка от литографиите е ръчно подписана от него с молив в долната част. Направени са върху ръчно луксозна изработена хартия с воден знак, специално произведена за тази негова серия.

Интересен акцент в експозицията е и секцията на световно известния режисьор Федерико Фелини. Тя включва четири литографии за сториборда към филма „Казанова“.

От реставрирането и мащабния ремонт на Художествената галерия имаме идеята с всяка нова изложба да надграждаме и да привличаме все повече посетители и тя да се превърне в един истински център на изкуствата, казаха Мартин Митев и Нейко Генчев. След големия успех, които имаха изложбите „Карабаджо“ и „Завръщане към Велико Търново“, предстои във Велико Търново да бъдат показани творби на Владимир Димитров – Майстора и Кюстендилската изобразителна школа.

Проектът за експозицията „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“ е продуциран и организиран от ХГ „Борис Денев“ и Община Велико Търново, в сътрудничество с Art Expo SIA под патронажа на кмета Даниел Панов. Изложбата ще бъде открита на 17 май и ще може да бъде видяна в Художествената галерия до 17 август.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.