На територията на Великотърновска област към момента са настанени 596 украински бежанци

0

 

252 826 бежанци от войната в Украйна са влезли в Република България за периода 24 февруари – 12 май. От тях в страната ни са напуснали 148 500 души, като останалите са 41,2%. За последното денонощие влезлите у нас украински бежанци са 2 741, а напусналите са 2 155. Към момента на територията на Великотърновска област има общо 596 граждани, които са потърсили закрила от войната в Украйна, информира заместник областният управител доц. д-р Соня Будева, която е председател на Областния координационен щаб за бежанците. На територията на община Велико Търново са настанени 153 граждани от Украйна, в община Горна Оряховица – 169, в община Лясковец – 37, в община Павликени – 14, в община Полски Тръмбеш – 12, в община Златарица – 48 и в община Стражица – 2. В общините Сухиндол и Елена към момента няма бежанци.

От служба „Миграция“ във Велико Търново уточниха, че за периода 4.05.2022 г. – 11.05.2022 г. в областта са регистрирани 32 нови граждани, бягащи от войната, а издадените карти за временна закрила са 23.

По-рано днес заместник областният управител доц. д-р Соня Будева участва в онлайн среща с представители на Министерски съвет и областните администрации. На нея бяха коментирани мерки, които ще се предприемат след 31 май, когато приключва срока на действащата програма за хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила от войната в Украйна в Република България. От следващата седмица започва масирана информационна кампания за релокирането на украинските граждани, така че те да бъдат пълноценно включени в социалния живот на общността.

Снимка: архив

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *