Абитуриенти – за да се радвате на живота си и след баловете, първо го опазете! Вашият и на другите!

 

Червени килими, балове, шампанско, адреналин, хормони, приповдигнато настроение, букет от емоции и… неизменните дрифтове! Такава е атмосферата пред всяко търновско училище, което тези дни с гордост изпраща своите зрелостници.

Държавата, училището, родителите и въобще обществото ни, което все още е твърде бедно, твърде поляризирано и ненужно противопоставящо се, инвестира пряко силите си в образованието на децата. И слава Богу – поне това не сме изгубили като ценност и разбиране за прогрес на нацията ни. Добре е, че вместо прословутото: „учи, за да не работиш“, днес разбирането за знанието ни е: „учи, за да имаш хубава работа, да успяваш и да си полезен за общността“.

Обаче – мила, родна картинка! След тържествата в училищните дворове, пред тях и по търновските улици отново е…ад!

„Болярски новини“ днес стана свидетел на типичния и доста опасен за живота и здравето на зрелостниците, а и на всички участници в движението,  начин да пуснат на воля емоциите си и да отприщят радостта от завършването. Нарочно не пускаме снимки или видео, но ще опишем с два реда случката.

Наточено „Ауди“ паркира най-демонстративно в насрещното пред една от гимназиите. Шофьорът е дванадесетокласник, който току що е пял „Клетва“ от филма „Вчера“ и символично се е сбогувал със своите учители и съученици. Със своето детство. И за да демонстрира това, буквално стопява лагерите на скъпия автомобил – добре, че в този момент улицата е чиста и няма движение! Компания му правят още десетина негови съученици. Разпределят се на две групи от по пет. Наобикалят „Ауди“-то и с цялата си тежест започват да пружинират върху него с всички сила. До припадък. Автомобилът е със запален двигател, гумите пушат яко, димът от тях е с ефект на гъста бяла мъгла, която се стели на няколко метра. Мирише ужасно, шумът от дрифта на място е невъобразим, абитуриентките крещят в захлас и не чуват забележките на случайните минувачи. Не им пука, че могат да отнесат глоба от 3 000 лв.,както това се случи вчера в Бургас. Не им пука, че могат да се наранят. Не им пука, че могат да застрашат нечий чужд живот. После десетината юнаци пускат автомобила и той продължава да дрифти с пълен блясък на горе по улицата. А само на стотина метра е едно от най-възловите кръстовища във Велико Търново. И всичко това по обед, когато движението е не по-малко натоварено отколкото в час пик…

Изкушихме се да извадим телефона, да направим снимки и клипове, да ги пуснем в социалната мрежа и назидателно да кажем – младите хора са пълен провал. Не го направихме. Защото вярваме, че младите хора на Велико Търново са днешното ни утре. Нашето огледало, което надяваме се няма да е криво. Защото те са креативни, готини, умни и амбициозни.

Къде са полицаите ли?! Това е по-малкия проблем. Пишем всичко това, за да не стане по-големия проблем…

Мили и безценни млади търновци, забавлявайте се, радвайте се на живота, но го пазете. Вашия и на другите. Екипът на „Болярски новини“ от сърце ви пожелава попътен вятър, успех и щастие! И умната, за да има още много веселби…

Снимката е илюстративна…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.