Посланикът на Китай дойде във ВТУ за началото на международното състезание „Китайски езиков мост“

0
Във Великотърновския университет днес официално беше открито 15-ото Международно състезание „Китайски езиков мост“ за ученици от начални и основни училища.
Откриването на състезанието се състоя в двора на Ректората в присъствието на Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в Република България.
Заместник-ректорът по международната дейност на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Димитър Димитров поздрави всички гости и участници в състезанието от името на академичното ръководство и специално от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов.
„Много се радвам да видя толкова млади хора днес във Великотърновския университет. Китайският езиков мост е впечатляващо международно състезание с традиции и несъмнен авторитет. Състезанието е главно събитие за китаистиката по света. Изучаването на китайски език и култура като специалност в нашия университет има дълга традиция. През тази година отбелязваме 30 години от основаното на специалност „Приложна лингвистика“ с китайски език и 10 години от откриването на Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет. Поздравявам всички участници в състезанието и им пожелавам успех!“, каза в приветствието си проф. Д. Димитров.
Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн връчи грамоти на 5 студенти, спечелили „Стипендията на посланика на Китайската народна република“.
На откриването присъстваха още: проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, доц. д-р Искра Мандова, директор на Институт „Конфуций“, г-н Нейко Генчев, заместник-кмет на Община Велико Търново.
Утре ще се проведе и Международното състезание „Китайски езиков мост“ за студенти – национален кръг България.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *