Злато, сребро и бронз за виолетовите шахматисти в Трявна

 

На 14 и 15 май в Трявна се проведе детски национален турнир по шахмат „Слънцата на Трявна“. За 11 поредна година там се събират деца от 5 до 14 години. Този път се включиха 77 участници, които играха в 6 кръга на едночасова контрола и добавено време от 30 секунди на ход. Турнирът е валиден за международен рейтинг. На закриването имаше почерпка за всички и традиционна шахматна торта. Всички получиха и сертификати. Тази година турнирът отново събра много опитни състезатели, държавни шампиони, както и по-начинаещи деца.

ШК „Етър“ е съорганизатор на проявата и се включи със 16 деца, повечето от които бяха дебютанти. Трима наши състезатели донесоха медали за отбора! АЛЕКС ЕНЕВ грабна купата до 12 години! МАРТИН КЪНЧЕВ спечели сребърен медал при 14-годишните, а ВИКТОР СТОЯДИНОВ – бронзов до 10 години!
Алекс Енев финишира с 5 точки и е трети в генералното класиране. Той бе 35 стартов номер, но сензационно зае първото място в във възрастовата си група! Енев покри изискванията за международен рейтинг, като направи 4 победи срещу градирани състезатели.
Мартин Кънчев финишира на второ място до 14 години с 5 точки и без загуба- 4 победи и две ремита. Игра стабилно и повиши личния си рейтинг значително.

Сензационно бе и представянето на Виктор Стоядинов. Той стартира с 3 победи в първия ден. След това в оспорвана борба допусна две загуби, но спечели решителната последна партия и отличните показатели му донесоха бронза до 10 години. Виктор бе 66 стартов номер, но изпревари много по-опитни състезатели. С постигнатия резултат ще получи международен рейтинг в следващата ранглиста!
По-малкият брат на Виктор, Богдан Стоядинов, на 5,5 години получи награда за най-малък участник.

Сред по-малките може да отличим Ивайло Капарашев и Александър Маслянков до 8 години, които завършиха съответно с 3 и 2,5 точки на 6 и 7 място в групата си. Това за тях е първо сериозно състезание. Отлично се представиха и близнаците Добри и Мила Георгиеви при 10-годишните, които също дебютираха. Хубави партии направиха Петър Симеонов до 12 години и Калоян Стоянов до 10, но загуби на финала ги лиши от по-добро класиране.

Турнирът в Трявна е част от верига подобни прояви, които съвместно организираме с колеги от региона. Следващият турнир ще е в Троян през юни, а през юли в Габрово. Целта е децата да имат възможност да се обиграват на класическа контрола, коментира треньорът им Светла Йорданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.