Злато, сребро и бронз за виолетовите шахматисти в Трявна

0

 

На 14 и 15 май в Трявна се проведе детски национален турнир по шахмат „Слънцата на Трявна“. За 11 поредна година там се събират деца от 5 до 14 години. Този път се включиха 77 участници, които играха в 6 кръга на едночасова контрола и добавено време от 30 секунди на ход. Турнирът е валиден за международен рейтинг. На закриването имаше почерпка за всички и традиционна шахматна торта. Всички получиха и сертификати. Тази година турнирът отново събра много опитни състезатели, държавни шампиони, както и по-начинаещи деца.

ШК „Етър“ е съорганизатор на проявата и се включи със 16 деца, повечето от които бяха дебютанти. Трима наши състезатели донесоха медали за отбора! АЛЕКС ЕНЕВ грабна купата до 12 години! МАРТИН КЪНЧЕВ спечели сребърен медал при 14-годишните, а ВИКТОР СТОЯДИНОВ – бронзов до 10 години!
Алекс Енев финишира с 5 точки и е трети в генералното класиране. Той бе 35 стартов номер, но сензационно зае първото място в във възрастовата си група! Енев покри изискванията за международен рейтинг, като направи 4 победи срещу градирани състезатели.
Мартин Кънчев финишира на второ място до 14 години с 5 точки и без загуба- 4 победи и две ремита. Игра стабилно и повиши личния си рейтинг значително.

Сензационно бе и представянето на Виктор Стоядинов. Той стартира с 3 победи в първия ден. След това в оспорвана борба допусна две загуби, но спечели решителната последна партия и отличните показатели му донесоха бронза до 10 години. Виктор бе 66 стартов номер, но изпревари много по-опитни състезатели. С постигнатия резултат ще получи международен рейтинг в следващата ранглиста!
По-малкият брат на Виктор, Богдан Стоядинов, на 5,5 години получи награда за най-малък участник.

Сред по-малките може да отличим Ивайло Капарашев и Александър Маслянков до 8 години, които завършиха съответно с 3 и 2,5 точки на 6 и 7 място в групата си. Това за тях е първо сериозно състезание. Отлично се представиха и близнаците Добри и Мила Георгиеви при 10-годишните, които също дебютираха. Хубави партии направиха Петър Симеонов до 12 години и Калоян Стоянов до 10, но загуби на финала ги лиши от по-добро класиране.

Турнирът в Трявна е част от верига подобни прояви, които съвместно организираме с колеги от региона. Следващият турнир ще е в Троян през юни, а през юли в Габрово. Целта е децата да имат възможност да се обиграват на класическа контрола, коментира треньорът им Светла Йорданова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *