При голям интерес интерес във Велико Търново беше открита изложба с творби на Дали, Донген, Кент, Бекат и Фелини

0

Експозицията „Казанова – митът в огледалото на визуалното изкуство се представя единствено  в духовната и историческа столица на България

При голям интерес тази вечер във Велико Търново беше открита изложба със 78 оригинални творби на Салвадор Дали, Кийс ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и Федерико Фелини. Експозицията  „Казанова – митът в огледалото на визуалното изкуство“ е подредена в обновената Художествена галерия „Борис Денев“  и се показва за пръв път в България и единствено в духовната и историческа столица на България.

Изложбата беше открита от заместник-кмета на В. Търново Нейко Генчев, от директора на Галерията Мартин Митев и  Василий Кесаури – куратор, чиято прочута колекционерска фамилия е предоставила творбите.

Проектът е продуциран и организиран от ХГ „Борис Денев“ и Община Велико Търново, в сътрудничество с Art Expo S.I.A. (Латвия) и е под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов.

В приветствието си Нейко Генчев призна, че тази изложба е негова сбъдната мечта. Той каза, че важните неща са тези, които променят живота ни в бъдеще и това събитие е точно такова. В този час в Изложени зали „Рафаел Михайлов“ се открива изложба „Варушките художници“ с талантливи великотърновски творци. След месец тук ще бъде открита и експозиция с творби на Владимир Димитров – Майстора. Това е другата ми мечта  – в нашия град да ври и кипи от култура и то не само в изобразителното изкуство, каза още Генчев. Той и Мартин Митев споделиха, че гостуването на изложбата доказва смисъла на големия проект за цялостно обновяване на художествената галерия и развитието й като съвременен център за изкуства, обществен и културен живот. Събитието е само началото от поредица от прояви през цялата година,.

Василий Кесаури, който е представител на една от най-големите колекционерски фамилии в Европа, притежаваща над 3000 творби, събирани през последните 12 години, каза, че във Велико Търново е намерил нови приятели. Той посочи, че това е една от 27-те изложби от колекцията, но вече се водят разговори с Общината и Галерията, за представяне и на други световни творци от останалите сбирки.

„Изложбата „Казанова – митът в огледалото на визуалното изкуство“ предлага възможност да проследим как в различни епохи на 20-и век различни големи майстори на визуалното изкуство – Салвадор Дали, Кийс ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и филмовият режисьор Федерико Фелини, са видели многостранния мит за Казанова. Буквалното визуализиране на образа му не представлява нито художествен, нито културен интерес за тях. Но как те са възприемали този мит, как той е бил осмислен и пречупен през тяхната художествена визия и въплътен в техния специфичен изобразителен език в произведенията, които създават, ни помага да разберем същността на този мит и освен това ни казва нещо ново и актуално за нашето време и за самите нас . Създадените от тях образи идват от мита за Казанова като първоизточник, но в същото време водят до метафизично възприятие, присъщо на цялото човечество и човешката култура, което не зависи от времето или расата. Като всеки мит, митът за Казанова предоставя възможности за широко тълкуване и в същото време за себепознание и извършване на философски акт, носейки ни по-дълбоко разбиране за себе си и за света, в който съществуваме.

Преди до дойде в България, изложбата е представяна в университета в Принстън (САЩ), Националната библиотека във Франция, Музея за модерно изкуство „Морохаши“ в Япония, Музея за изкуства във Филаделфия (САЩ) и др.

Във Велико Търново експозицията може да бъде видяна до 17 август. Специален аудиогид и подробна писмена информация за творците и произведенията им, са подготвени за посетителите. Очаква се специално за изложбата в старата столица да пристигнат ценители на изкуството от цялата страна и от чужбина.

сн. Ростислав Грънчаров, Община Велико Търново

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *