Горнооряховец свири в световноизвестния оркестър на двореца „Шьонбрун“. Музикантите с концерт на Царевец през август

0

Български музикант свири престижния оркестър на двореца „Шьонбрун“. Светлозар Димитров е роден в Горна Оряховица, но от 30 години живее във Виена. За него разказват в репортаж по bTV журналистът Георги Тошев и операторът Борис Пинтев.

Светлозар Димитров отишъл във Виена, за да продължи образованието си през 1992 година, но останал в австрийската столица и до днес. Признава, че работата му в прочутия оркестър „Шьонбрун“ е сбъдната мечта, а прочутият и красив замък с над 450-годишна история, е знаково място не само за Европа. Тук, освен политическите събития, се е писала и музикалната  история на света. Именно в Шьонбрун са били първите концерти на Волфганг Амадеус Моцарт. Дворецът е включен от ЮНЕСКО в световното културно наследство.

Майката на Светлозар Димитров е причината той да се занимава с музика  и да свири на различни видове ударни инструменти за оркестър.

Оркестърът на замъка „Шьонбрун“ е създаден през 90-те години на миналия век, първоначално с идея да е туристическа атракция, но бързо се сдобива със световна слава.  Димитров разказва, че съставът му е интернационален,  в него свирят музиканти освен от Австрия, и от Унгария, Словакия Чехия, Румъния и др. Изпълняват произведения на Моцарт, Хайдн, Щраус и т.н.

Оркестърът ще свири във Велико Търново по време на лятно турне, което ще се проведе освен в духовната и историческа столица, във Варна и в София, където концертът ще е пред катедралния храм „Свети Александър Невски“. Във Велико Търново концертът е част от летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ и ще бъде на 6 август от 21 часа на откритата сцена на крепостта.

Светлозар Димитров споделя, че се чувства еднакво добре и в Австрия и в България. Той е бил във Велико Търново преди две седмици и признава, че именно този град усеща като  свой дом.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *