Триизмерен „Царевец“, както е изглеждал през 14 в. показва в уникална книга – мултимедия търновецът Събин Бижев /СНИМКИ, ВИДЕО/

0

 

 

Великотърновският предприемач Събин Бижев, изкушен от историята и любовта си към крепостта „Царевец“, и родния град, направи уникална книга за емблематичната крепост. Работата по нея му отнема няколко години, дълги проучвания и най-съвременни компютърни технологии, но авторът споделя, че е удовлетворен, защото всеки бъдещ читател ще може да придобие представа за блясъка на автентичния Царевец и Патриаршеския комплекс.

Авторът на уникалния проект Събин Бижев ви съветва да отворите линковете в края на публикацията!

„Книгата започва с величието на Търновград, през запазените средновековни изображения, сградите които изграждат Патриаршеския комплекс, мистичния кладенец, любопитна информация за средновековния живот и най-интересното от Четвъртоевангелието на цар Иван Александър. Накрая съм направил и карта на комплекса като бонус към книгата. В съдържанието има поставени QR кодове, които след сканиране ще отвеждат читателите до 360 градусови панорамни снимки или до видео клипове за още по-добра визуализация“, разказва Събин Бижев.

И уточнява, че книгата е от 64 изцяло илюстровани страници. Всичко което се съдържа в нея е достоверно като историческа истина, направено е на базата на дългогодишни проучвания, консултации с археолози и историци и на база на кадастралния план на крепостта, правен при разкопките през 60-70год. на 20 век.

„Използвал съм и скици и планове на реконструкции от книгата „Царевград Търнов“ от 1981г. Няма подобна визуализация, книга, или каквато и да е мултимедия, правена досега“, убеден е авторът, който разкрива по-малко от труда си в социалната мрежа, където предизвиква фурор, множество коментари и дебати по темата.

Събин е достатъчно откровен и признава, че търси издателство, което да разпространява уникалния му труд, който има потенциал да прослави града ни и да провокира още много туристически, исторически и археологически интерес.

„Търновград е бил третият най-красив и най-развит град през Средновековието, след Рим и Константинопол, като на моменти през годините изпреварва Константинопол. Изграден от три крепости и територията между тях и р. Янтра – Трапезица, Царевец и Момина крепост или по стар от Девинград. Царевец е най-голямата и развита крепост като в нея са изградени „малки крепости“-комплекси с цел защита на местното население при нужда“, обяснява още авторът. И допълва, че вече мисли над втора част, която да е основно около историята, митовете и легендите за Царския комплекс и Балдуиновата кула, както и манастира при Лобната скала.

„Използвал съм кадастралния план на Царевец от мащабните разкопки в края на 20 век. от който съм изработил точен релеф на крепостта. Беседвал съм с няколко историци, археолози и архитекти, проучвал съм няколко години данни които съм събирал. Попаднах и на интересни неща като втора, трета и последната страница на четвъртоивангилието на цар Иван Александър, които се различават от другите и са много интересни. Легендата за кладенеца, който е затрупан със земна маса и в наши дни е дълбок само няколко метра (пуснете стотинка вътре и ще се убедите), звънарната на църквата, която е възстановена като бойна кула, четирите средновековни изображения на Търновград  и много други интересни факти съм разнищил из основи“, споделя още Бижев.

По думите му книгата има за цел да помогне на хората да придобият престава за великолепието на Царевец, както е изглеждал през 14 век., като един от акцентите е  Патриаршеския комплекс.  Любопитен и автентичен е разказа и за бита на нашите съграждани през Средновековието.

„Използвал съм план на Патриаршеския комплекс, изработен вследствие на разкопките през 60-те години на миналия век. из книгата “Царевград Търнов” по визуализация на арх. Кузупов. Но поставям някои съмнения, относно правдоподобността, като въз основа на доказателства показвам как според мен е изглеждала църквата. Направил съм пет различни варианта на църквата „Възнесение Господне“ – най-голямата църква по онова време в България – църквата майка на най-високото място на третия по красота град в Европа“, разкрива още от съдържанието Събин Бижев.

Не се съмняваме в успеха на труда му и пожелаваме много скоро търновци и гостите на града да могат да държат в ръцете си уникалната книга – мултимедия!

 

https://youtu.be/zEM30B8YqKQ

https://youtu.be/1L5EHCum0zk

https://youtu.be/5twsYOkVN3s

https://builderweb.org/Tsarevets.3D/360/1/

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *