Прегледаха безплатно очите на 94 деца в Елена

0
На 18 май в Детска градина „Радост“ Елена бяха проведени безплатни очни прегледи за най-малките жители на града. Инициативата се проведе благодарение на Ротари клуб – Елена съвместно с Лайънс клуб – В. Търново, Зонта клуб – В. Търново и Община Елена.
Идеята е да се направи ранна диагностика на най-честите социално значими очни заболявания и родителите да бъдат запознати с важността на редовните профилактични прегледи. Доказано е, че в най-ранна възраст се откриват най-много отклонения в зрението, касаещи диоптри, много вродени дефекти или аномалии.
В Елена бяха прегледани 94 малчугани от 3 до 7 години от д-р София Цветанова, от който 12 деца бяха насочени към допълнителен преглед при офталмолог.
Д-р Цветанова посъветва родителите да бъдат внимателни за т. нар. мързеливо око, защото в детска възраст има разлика в зрението между двете очи. По-силното иззема функциите на по-слабото. Ако този проблем бъде открит на време, ако виждащото око е „затворено“, на слабото ще му се наложи да вижда и съответно да се развива. Ако обаче това се установи на 8 – 9 години, вече е ще късно, защото развитието е приключило.
На 13 юни кампанията продължава с прегледи от д-р Цветанова и в останалите детски градини по селата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *