Арт група „Дупини“ кани творци на Международен симпозиум „Изкуство – природа“ в село Габровци

0

Международен симпозиум „Изкуство – природа“ ще се проведе за 11-и път в село Габровци. Организатор на проявата са творците от Арт група „Дупини“, които отправиха отворена покана за участие във форума. Той ще се проведе от 6 – до 16 юли 2022 в живописното село.

Симпозиумът е единствен по рода си в България – свободен форум за изява на автори от цял свят, работещи в направленията nature art, land art и site-specific ar и се провежда ежегодно от 2012 г, посочват от Арт група „Дупини“

Настоящият формат е наследник на легендарните международни пленери в махала Дупини (2000-2007 г). Първоначалната идея за творчество на открито – извън традиционните художествени пространства на града – прераства от импулсивни артистични намеси в природата в осъзнат творчески акт.

Единадесетото издание на Симпозиум „Изкуство – природа“ Габровци 2022 е под надслов „Да стигнеш до тук“, Тo-GET-here!

Тo-GET-here е да се завърнеш ТУК – след период на преосмисляне на ценностите, след епидемия, раздели, страх и резервираност. Да бъдем отново тук, ЗАЕДНО, обединени от общата нужда да творим, въпреки обстоятелствата.

Нашата посока е белязана от константата ПРИРОДА – онзи непоклатим за нас елемент, който ни събужда, води и презарежда, за да стигнем до ТУК, посочват организаторите.

Темата на събитието съдържа широк спектър от интерпретации, както и задава множество въпроси. До къде стигнахме? През какво минахме? До къде искаме да стигнем? Къде е „тук“? „Тук“ не сме ли ние, заедно вперили поглед в една посока? Как се устоява да бъдем „тук“?

По традиция в последния ден на форума – 16 юли, ще бъде организиран Ден на отворените врати.

Програмата включва работен период, презентации на артистите, вечерни прожекции, дискусии, разглеждане на околностите и др. Специалната програма за Ден на Отворените врати  с официално откриване, предвождани турове, музикална програма и още, ще бъде предварително анонсирана. Участниците и техните произведения ще бъдат представим във финална изложба в градска среда – Велико Търново. Резултатите от симпозиума ще бъдат събрани и разпространени с електронно издание – каталог.

Отворената покана е насочена към визуални артисти и изследователи от страната и чужбина, работещи в направленията land art, site-specific art и nature art. Няма ограничения в използваните медии (аудио и видео формати, фотография, скулптура, обекти, инсталация, акция, пърформанс, др.).

Ще бъдат селектирани 10 артисти, съобразно условията на отворената покана. Настоящи и завършили студенти по изкуства и доброволци ще асистират в работния процес на избраните артисти. В творческия процес ще вземат участие и автори от Артгрупа Дупини.

Желаещите да участват трябва да изпратят биография, портфолио / линк към уебсайт / или фотографии на 5 реализирани произведения, актуална снимка, а ако имат предложение за проект – подготвителни скици, макети, описания, на имейл duppini@gmail.com, като темата  на писмото  да е „Gabrovtsi to-GET-here 2022 –име на участника“ (на латиница).

 

ПЪЛНИТЕ УСЛОВИЯ на отворената покана: Download OPEN CALL– BG 

Find all application information, conditions, and visuals in English: Download OPEN CALL– EN

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ, полезни връзки и визуални материали ще намерите ТУК

(https://duppiniart.group/2022/05/15/open-call/)

Краен срок за кандидатстване: 10 юни 2022

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *