Великотърновци си спомниха за арх. Теофил Теофилов – Тео с емоционална и романтична изложба с негови акварели

Приятели, близки, ценители на изкуството тази вечер изпълниха една от залите в Изложбен комплекс „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново, за да си спомнят за незабравимия архитект, бохем и човек Теофил Теофилов – Тео. Те присъстваха на изложбата „Акварели“, която разкрива една не толкова позната, повече лична и романтична страна от неговото творчество.

Свързваме името на баща ми с обекти от национална значимост, приемаме го като професионалист, а той беше истински, той дишаше, страдаше, живееше… Това каза, не криейки емоциите си, дъщерята на Тео доц. д-р Марина Теофилова, чиято е и идеята за изложбата.

Тя подчерта, че не иска събитието да е натоварено с тъга, а да се приема като празник, заради виталността и светлината в душата и творчеството на баща й.

Доц. Теофилова цитира и стих, писан от баща й, който обрисува точно неговата същност.

Над листовете със чертежите изгасват дълги дни

Умират нощите разсечени от линии и щрихи

И може би над тях аз някой ден 

Аз ще видя бели, бели като кадастрона кичури коса.

Може би така си е представял живота, до край над чертежите, каза още Марина Теофилова.

Тя разказа и една от предизвикващите усмивка истории от живота на баща си. Когато бил в Италия, го помолили да изпее една революционна песен. А той запял „Хубава си, моя горо“.  Може би е вярвал, че нещо, за което си заслужава да умреш, е именно копнежът по съвършената красота, която  е пресъздал и в акварелите си, каза още дъщерята на арх. Теофилов

Марина Теофилова подчерта, че не случайно изложбата се открива в петък, защото Теофилов е бил един от активните участници в интелектуалния кръг, познат като Петъците при Понката. Повече от 40 години съмишленици – творци, историци, писатели, научни работници, певци, актьори и др. се събират при скулптора Панайот Димитров – Понката в легендарното му ателие на ул. „Акация“.  За да си спомнят за своя приятел на откриването на изложбата бяха дошли някои от петъчниците, сред които  самият Панайот Димитров – Понката, арх. Иван Чолаков, художникът Христо Панев, историкът Христо Харитонов, археологът Йордан Алексиев и др. Всички те определиха Теоофилов като скъп човек и верен приятел. С него си отиде нещо от нас, каза арх. Чолаков.

Развълнуван Йордан Алексиев припомни някои от емблематичните културно-исторически обекти, на които Тео е вдъхнал нов живот  – Тракийския култов комплекс край с. Свещари, Голямата Базилика в Плиска, Кръглата (Златна) църква в Преслав,  църквите „Св. 40 мъченици“ и „Свети Димитър“ във Велико Търново, Борис Деневата къща, Къщата с маймунката, Моста на Кольо Фичето в Бяла, и т.н.

Изложбата на Теофилов беше и повод Понката да обяви, че отворя отново Петъците, които бяха спрени заради пандемията от коронавирус.

 

На

Част от изложбата беше и шарж на Тео, нарисуван от неговия приятел и колега проф. Никола Хаджитанев.

Акварелите на Теофил Теофилов са посветени на природата, на любимата му Копривщица, на Велико Търново и на италианската столица Рим, в която е специализирал. 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *