Световноизвестният учен Жан-Клод Калюби-Люкюса стана „Почетен доктор на ВТУ“

0

 

 

В Аулата на Великотърновския университет се състоя тържествена церемония по връчване на инсигниите за званието „Почетен доктор на ВТУ“ (Doctor honoris causa) на Жан-Клод Калюби-Люкюса (Jean-Claude Kalubi-Lukusa), световноизвестен учен от Университета Шербрук, Югоизточен Квебек (Канада) със заслуги в сферата на педагогиката.

В началото на церемонията проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, обяви решението на Академичния съвет на Университета за присъждането на званието „Почетен доктор на ВТУ“ на Жан-Клод Калюби по предложение на Педагогическия факултет. Проф. д.н. Венка Кутева, декан на Педагогическия факултет, представи житейския и професионален път на световноизвестния учен.

Проф. Хр. Бонджолов връчи на новоудостоения почетен доктор медал и диплома за високото отличие, а в края на ритуала му подари картина на Велико Търново.

В академичното си слово на тема „Приобщаване на различното дете в образователната общност“ проф. Жан-Клод Калюби разказа за трите термина, на които се опира целият му професионален път като преподавател, изследовател и ръководител.

„Никога не съм си представял, че ще стана следовник на светите братя Кирил и Методий. Не съм си мислил, че достоен да бъда озарен от сиянието на почитаемите братя, покровители на Великотърновския университет. Дълго ще помня, че делата и писмеността на тези велики творци са спомогнали за предаването на посланията за мир на младите хора по света.“, каза в академичното си слово новият носител на званието Doctor honoris causa.

Почетното звание му бе присъдено за неговите заслуги в световен мащаб за развитието и прилагането на приобщаващото образование в различни образователни системи, в това число и в българската. Високото отличие се присъжда на проф. д.н. Калюби и за неговия принос в експертизата за професионалната подготовка на докторанти и преподаватели от Педагогическия факултет на ВТУ за предизвикателствата формулирани от приобщаващото образование.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *