Зов да опазим природата и земята е фотоизложбата “Mother Earth”, която беше открита днес във Велико Търново

0

 

Фотоизложбата “Mother Earth” („Майката Земя“) на  Ивелина Берова беше открита днес в музей „Янаки Манасиев“ на Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Експозицията се показва за пръв път в старата столица, а от тук ще гостува на гимназии и университети в София и Варна.

Това не е случайно, защото в екипа, който стои зад целия проект, са хора, дълбоко свързани с Велико Търново, каза авторката на снимките и благодари специално на Цвети Максимова, Лидия Къркеланова, Марина Ангелова – Гонзалес, Александра Ангелова и Кирил Георгиев.  Именно в знак на благодарност и уважение към тях фотографката е избрала тук да бъде премиерата на изложбата.

Урок по естетика – така определи фотосите доц. Милен Джановски от ВТУ, който откри изложбата. Според Ивелина Берова тя е изцяло насочена към младите хора и търси връзката между човека и природата в социално ангажиран фокус. Нуждата да общуваме с природата, с изкуството и артистите особено се засили по време на ковид пандемията и наложените ни онлайн комуникации, посочи Берова.

Като документален фотограф тя години наред обикаля различни кътчета на България. Пред последните десет години промените, които виждам в естествената среда, са брутални. Това, което се случва със заобикалящата ни среда, е немислимо. Трябва да започнем да правим нещо и изкуството не може да стои далеч от тези проблеми, категорична е Ивелина Берова.

Аз не целя с тези картини да възпитавам, защото изкуството е лишено от прагматизъм. Мозъкът ни не може да диктува на сърцето кога да трепне. Моята цел е по-скоро да провокирам някаква ангажираност у младите хора. Те имат времето, ресурса и потенциала да променят нещо, допълни авторката.

Снимките са правени на морския бряг, в планината, в гората, в зависимост от темите, които се третират – вода, въздух, земя. Единствената снимка, която има заглавие е „Маркирани за отсичане“. За другите творби Ивелина Берова даде свобода на публиката да предложи заглавия.

Голото тяло присъства в творбите ми, защото това е нашият естествен вид, който най-добре хармонира с природата, каза още тя.

Ивелина Берова е родена през 1975 г. във Варна, живее и работи в София. Притежава множество награди и отличия от международни конкурси. Сред нейните изложби и участия са: “Градски етюди” 2012, “Портрети в сряда” 2013, “Хроники от България. Корени” 2016, “Лицата зад микрофона” 2021 и др.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Социално ангажирани изкуства“. Изложбата е съпътствана от конкурс за творчески идеи сред студенти и ученици.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *