Д-р Стоян Стоянов: Подценявана и нелекувана, сънната апнея е сериозно заболяване, което крие големи рискове за организма.

0
Активна дейност по диагностиката и повлияването на обструктивната сънна апнея стартира в УНГ-отделението на болницата в Горна Оряховица. „Повлияването на такива пациенти се осъществява в две насоки – оперативно, по преценка на специалиста и консервативно, чрез използване на СПАП-апаратура“, коментира началникът на отделението д-р Стоян Стоянов. „Тези методи могат да повлияят максимално на хъркащите с апноични паузи (спиране на дишането по време на сън) и съответно на последващите от това неблагоприятни за здравето на индивида явления“.
Страдащите от вредно тежко хъркане и спиране на дишането по време на сън, със съмнения за сънна апнея, е добре да потърсят специализирана помощ навреме в УНГ-отделението на МБАЛ. “ Ще бъде предприет преглед, прием на пациента и холтер изследване, което ще даде показания и подробен доклад за дихателния му статус“, пояснява д-р Стоянов, който има над 25-годишна практика с такива пациенти.
Сънната апнея е заболяване на горните дихателни пътища. Представлява отпускане на мекото небце и езика, в резултат на което се запушват дихателните пътища.
Често подценявана и оставяна нелекувана, апнеята е изключително сериозно заболяване, криещо сериозни последствия за организма. Заболяването може да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния.
Лечението на сънна апнея в домашни условия се определя в зависимост от типа и стадия на заболяването. Симптомите са: хъркане, различно изразена дневна сънливост с чести заспивания през деня, събуждане сутрин сутрин с пресъхнала уста и гърло, изразени в различна степен паметови и поведенчески нарушения, увеличаване на теглото. „Средната възраст, в която се развива сънната апнея, е 40-50 години, най-вече при хора с наднормено тегло, с анатомични аномалии, като рискови фактори са тютюнопушене, употреба на алкохол и хипнотици“, посочва още д-р Стоянов.
Ако заболяването не се лекува, се повишава високият смъртен фактор за 15 години. Около 45% от страдащите умират само заради тежка форма на сънна апнея, без други оплаквания, като фаталният изход се дължи на сърдечно-съдови усложнения.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *