Незабравимият глас и слово на Радой Ралин оживяват в уникален спектакъл във Велико Търново

0
Уникален по рода си документален, музикално-поетичен спектакъл, посветен на незабравимия поет и сатирик Радой Ралин, ще бъде представен във Велико Търново на 9 юни. Събитието ще е в четвъртък от 19 часа в театралния салон на читалище „Надежда 1869“. Това ще е първата извънстолична премиера на постановката „Радой Ралин – една красива грешка“.
Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на автора на „Люти чушки“. В него ще участват актрисата Лина Шишкова, пианистът и композитор Михаил Шишков, Кирил Калев – журналист, автор и изпълнител на песни по стихове на поета и синът на Радой Ралин Кин Стоянов.
Обещаваме на великотърновската публика едно незабравимо изживяване. По време на спектакъла те ще чуят гласа на поета, благодарение на записи от „Златния фонд“ на Българското национално радио и други архиви, каза д-р Кирил Калев, близък приятел на Радой Ралин и автор на музиката на много песни по негови стихове.
Повечето от хората свързват творчеството му с брилянтните епиграми и сатирични стихове, но Радой Ралин има изключително дълбока любовна лирика, която малцина познават, допълни д-р Калев. По думите му спектакълът разкрива красиви измерения на неговия лиричен свят.
Кин Стоянов, който иронично се определя като „страничен продукт от бащината си дейност“, ще разкаже интересни и неизвестни моменти около създаването на произведенията на баща си, а д-р Кирил Калев и Михаил Шишков ще облекат в музикална форма неговото слово.
Зрителите ще чуят размисли на Ралин за войната, които са особено актуални днес.
Името на Радой Ралин се свързва с непримиримия му протест срещу несправедливостите по време на тоталитарния строй. Неговите книги бяха горени и забранявани. Сега, когато вече живеем в демократично общество, всеки може да говори каквото си иска. Въпреки това творчеството на Радой Ралин продължава да е безкомпромисно актуално. Всеки него стих, всяка епиграма все е едно е писана вчера и това е феноменално в творчеството му, сподели д-р Кирил Калев.
Дори в годините след демократичните промени той никога не се изкуши да бъде удобен. До последния си дъх остана близо до хората, живееше и дишаше с техните терзания, очаквания, надежди и болки, въпреки че виждаше как животът се променя пред очите му, сподели още Калев.
През целия си живот Радой Ралин воюваше срещу неправдите, срещу войнстващата простотия, срещу глупостта на управляващите със силата на словото. Сега ни залива омраза, хейтърство, агресия, насилие. Затова хората е добре да чуят и да си припомнят неговите стихове. За да се замислят, за да открият отговори на много въпроси, да лекуват душите си, каза още д-р Кирил Калев.
Спектакълът „Радой Ралин – една красива грешка“ е по името на песен, изпята от Йорданка Христова през 60-те години на миналия век, чиято музика е написал Милчо Левиев. Нея и още много други песни ще чуят зрителите на спектакъла във Велико Търново. И ще си припомнят поета и сатирика, дръзнал да се опълчи на догмите и забраните в името на истинската култура – плод на свободния човешки дух.
Радой Ралин е роден в Сливен на 23 април 1922 г. Дядо му по бащина линия е брат на Таньо Стоянов -Таньо войвода.
Завършва гимназия в родния си град през 1941 г., след което записва право в Софийския университет. По това време полицията го следи под кодовото име „Философът“ и регистрира изключването му от училище за четене на леви стихотворения. По-късно го преследва комунистическата Държавна сигурност Участва като доброволец във Втората световна война. Бил е редактор в списание „Славяни“ и в. „Литературен фронт“. През 50-те години, когато в България джазът се смята за еретично изкуство, Радой Ралин е един от ревностните му поддръжници – заедно с Милчо Левиев създава през 1965 г. формацията „Джаз Фокус“.
Един от създателите на „Сатиричен театър „Стършел“ (1953) – първият български театър на сатиричната миниатюра, който става средище на антикултовската сатира. Бил е редактор във вестниците „Стършел“, „Литературни новини“, в издателство „Български писател“ и др.
Умира на 21 юли 2004 г в София
Сатиричните творби на Ралин бранят народното чувство за справедливост. Характерна за епиграмното му изкуство е книгата „Люти чушки“, изгорена през 1968 г. в пещите на Полиграфическия комбинат в София, с няколко издания в чужбина на български език.
Радой Ралин възражда нетрадиционните за българската сатира кратки жанрови форми – апострофа, афоризма, сатиричната парабола. Превеждан е на 27 езика (включително и китайски).
Входът за спектакъла е безплатен!

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *