Откриха официално Кризисния център за жертви на насилие в Горна Оряховица, изграден по проект за над 1,5 млн. лева

0

В модерна и функционална сграда ще се помещава новоизграденият Кризисен център в Горна Оряховица. В него ще се настаняват жертви, преживели насилие. Сградата бе официално открита днес от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Заедно с него лентата прерязаха представители на фирмата изпълнител ЕТ „Идеал – Хасан Юсеинов“, гр. Велико Търново и на инвеститорския контрол. Преди това бе отслужен водосвет за здраве от отец Антоний.

За мен е удоволствие, че продължаваме да надграждаме социалните услуги в нашата община и, че чрез оперативните програми имаше възможност да се изгради този Кризисен център. Благодаря на екипа, който направи това. Тук ще бъдат настанявани хора, нуждаещи се от по-специфични грижи, но те ще имат 24-часовата подкрепа на специалистите, които ще бъдат назначени. Пожелавам успех на всички, каза при откриването кметът инж. Добромир Добрев.

Проектът за изграждане на Кризисен центъра е разработен от Община Горна Оряховица и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Кризисният център е обособен в една от сградите на бившето СУПЦ „Елена Грънчарова“. Старата сграда е преустроена според изискванията на проекта. Тя е двуетажна и в нея са обособени стаи за настаняване, като всяка от тях е снабдена със сервизни помещения. Има още кухня, стаи за персонала, общи помещения. Изградена е и достъпна среда за лица в неравностойно положение. Обновено е дворното пространство около сградата.

Кризисният център е с капацитет 15 души. В него те ще бъдат отделени от средата, в която са насилвани, ще получат подслон и подходяща помощ – психологическа, социална и медицинска. Престоят им в центъра ще бъде до 6 месеца.

Реализирането на проекта е в изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020 за гр. Горна Оряховица. Стойността му е 1 565 824 лв. От тях 1 323 473 лв. са безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, 233 554 лв. е съфинансирането от националния бюджет, а 8 797 лв. – от Община Горна Оряховица.

От 1 юли ще започне да се предоставя социалната услуга Кризисен център, а в момента тече подбор на персонал.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *