Емануел Луканов е новият старши треньор на „Етър

0

 

Емануел Луканов е новият старши треньор на „Етър“. Двете страни днес финализираха преговорите си и наставникът започва работа по комплектоването на състава и подготовката за новото първенство. Негови помощници ще бъдат бившият играч и треньор в школата на „Етър“ Стефан Данаилов, както и Христо Иванов и Марин Стефанов, които и досега бяха в щаба на Веселин Великов.

„Луканов е познато име за великотърновската общественост, има богат опит. Правилно е да заложим на човек, който е бил част от „Етър“ и знае какво значи виолетовия екип и отговорността, която поема. Надявам се през новия сезон да успее да изгради боеспособен отбор и да радваме публиката с добри игри и резултати“, заяви президентът на клуба Деян Куздов.

„Сърцето ми винаги е било виолетово. Няколко пъти съм има предложения от „Етър“, но сега е точният момент и време. Амбициран съм да бъда старши треньор на тима, от този град съм съм израснал в този отбор. Амбициран съм да се докажем във Втора лига, да спечелим евентуално шампионата и да влезем в елита. По-добър дебют за старши треньор няма. Това е моя лична амбиция и искам да я предам на футболистите, но ще подходим този път балансирано и спокойно, пък каквото стане“, коментира Емо Луканов след подписването на договора си. На 13 юни той ще изведе отбора за начало на подготовката.

Емануел Луканов е роден на 25 май 1975 г. във В. Търново. Юноша е на „Етър“, син на бившия футболист на „болярите“ Георги Луканов. През 1992 г. става вицешампион на България с юношите старша възраст под ръководството на Георги Цингов. Тогава в тима са още Стефан Данаилов, Станимир Левтеров, Марин Бижев, Стефан Атанасов, Христо Петров.

Дебютира в мъжкия отбор на „Етър“ в елита още 17-годишен – на 8 май 1993 г. при гостуването на „Берое“, когато влиза в 46-ата минута на мястото на Пламен Проданов. С виолетовия екип играе 4 сезона в „А“ група от 1994 до 1997 г. (45 мача), като през 1995 г. печели Купата на Професионалната футболна лига. После е в „Тортона“ (Италия), завръща се през 1999-2000 г., когато „Етър“ е в „Б“ група. Продължава в Италия, където играе още за „Пергокрема“, „Киари“, „Кастелана“ и „Нуова Веролезе“, като на последния тим от 2006 г. до 2010 г. е играещ треньор.

После започва работа в „Черно море“ и през 2015 г. печели Купата на България като помощник-треньор, а през 2017 г. е и старши треньор на тима. От 2018 г. става част от треньорския екип на Ивайло Петев в „Ал Кадисия“ (Саудитска Арабия) и в „Ягелония“ (Полша), а от 2021 г. до февруари т.г. Луканов бе в треньорския щаб на „Берое“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *