Даниел Панов с остър коментар пред Кирил Петков: „Има необяснимо отношение към общините, нужна е добрата комуникация на правителството с местната власт“

0

Два от проблемите на общините спешно да бъдат разгледани от правителството и трябва да намерят място в актуализацията на бюджета. Това заяви председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов при разговора си с министър-председателя Кирил Петков, който бе на посещение в Старата столица. Пред медиите Панов бе категоричен: „Има някакво отношение към местната власт, за което не знам каква е причината. Нужна е добрата комуникация между правителството и общините“.

Първият въпрос, поставен от Даниел Панов пред Кирил Петков, касае дълго отлаганото решение за компенсиране на общините във връзка с поскъпването на енергоизточниците. Преговори с МФ от началото на 2022 г., НСОРБ е изготвило подробен разчет за отражението на новите сметки за енергия върху бюджетите на общините. Тези разходи ще надхвърлят с 90 млн. лв. сметките на общините от 2021 г. За местната власт проблемът е особено важен, тъй като обхваща не само уличното осветление, но и отоплението в детски заведения, училища, социални услуги, старчески домове и пенсионерски клубове и др. Още в началото на есента общините ще усетят остър недостиг на средства, предупреди Панов.

Вторият, но не по важност проблем, е свързан с възнагражденията в администрациите на общините. Липсата на адекватни заплати не позволява да бъдат задържани качествени специалисти в областта на строителството, архитектурата, информационните технологии, киберсигурността и в редица други направления. Заплатите в общинските администрации са три пъти по-малки спрямо тези в министерствата и бизнеса. В бюджета за 2022 г. са налични 297 млн. лв. за „Ефективно управление и оптимизация на публичния сектор“ и настояването на общините е те да бъдат разпределени не само в държавните структури. От 107 000 държавни служители, малко над 26 000 работят в общините, затова НСОРБ предлага 1/3 от средствата по това перо на бюджета, да бъдат насочени към общините – за ефективно управление, а това да бъде ясно дефинирано в актуализацията. Общинските служители предоставят 2/3 от публичните услуги в страната.

НСОРБ настоява средствата за делегираната от държавата дейност „Общинска администрация“ да бъдат увеличени поне с 30,3 млн. лв. Само така общините ще могат да развиват експертен капацитет, включително и за новите функции, свързани с енергиен мениджмънт и ефективно използване на финансови инструменти.

Най-важният въпрос, поставен от председателя на НСОРБ Даниел Панов пред Кирил Петков е комуникацията с местната власт. Панов подчерта, че се усеща негативно отношение към общините и то рефлектира върху възможността оперативно да бъдат решавани въпроси, които не търпят отлагане. Темата беше повдигната в рамките на дискусията по време на Общото събрание на НСОРБ миналата седмица, тогава министър-председателят заяви, че не дели кметовете на „наши и ваши“ и е готов да работи съвместно с тях. Той пое ангажимент на 28 юни да бъде проведена работна среща с УС на НСОРБ, на която да бъдат дискутирани възможните реални стъпки към финансова децентрализация на общините.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *