Над 5000 участници идват за десетото юбилейно издание на Международния фестивал „Фолклорен извор“ в село Царевец

0

От 3 до 7 август 2022 г. в село Царевец, община Свищов ще се проведе Международният фолклорен фестивал „Фолклорен извор“, който тази година ще отбележи своя десетгодишен юбилей.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България и се организира от Сдружение „Фолклорен извор“, НЧ „Светлина – Царевец 1927”, Община Свищов и Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО – CIOFF.  От тази година, с цел опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство, партньор на сдружението е и Националният научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

В тазгодишната програма, през първия фестивален ден ще бъде отделено специално внимание на партньорите и съмишлениците, оказали неизменна подкрепа при реализирането и утвърждаването на фестивала „Фолклорен извор“ през всичките 10 години. Ще се направи обзор на постигнатото през годините, ще бъдат обявени много нови награди, за които ще се състезават участниците и официално ще бъде открито юбилейното издание.

От 4 до 7 август ще се състои конкурсната част на фестивала, в която вече са заявили участие над 120 индивидуални изпълнители и 250 състави за автентичен и обработен фолклор, сред които и представители на РС Македония. Най-малкият записал се участник през тази година е едва 4-годишен, а най-възрастният е на достолепните 91 години.

В рамките на петте фестивални дни организаторите са подготвили богата и разнообразна програма, в която, освен конкурсните изяви, по линия на CIOFF ще вземат участие изпълнители от Румъния, РС Македония, Мексико и Грузия. Една от приятните изненади сред тях са Лина и Драган Костадинови от РС Македония, които по изключително професионален начин поднасят своите фолклорни изпълнения, въпреки крехката си възраст.

Сред гостите на фестивала ще бъдат и партньорите от Румъния по реализирания трансграничен проект за културен обмен „Традиция и танци – мост над река Дунав“ по Програма Interreg V-A Румъния – България, в дейностите на който се включва организирането и провеждането на такива събития и обмен на добри практики между държавите.

Като част от забавната програма на 10-тия МФФ „Фолклорен извор“ са очакваните от всички концертни вечери, а сред специалните гости тази година са: Формация „Гласовете на традицията“, НФА „Пирин“, НФА „Тракия“, НФА „Филип Кутев“ и Оркестър „Канарите“.

Фестивалът ще бъдат популяризиран с медийното партньорство на БНТ, БНР и Фен Фолк ТВ, а както се казва в припева на фестивалната песен: „В Царевец, добре дошъл е всеки…“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *