Регионалният исторически музей във Велико Търново получи високо отличие от президента на България

Регионалният исторически музей във Велико Търново е удостоен с плакет „Св. св. Кирил и Методий” на президента на Република България Румен Радев. Престижното отличие получи директорът на РИМ д-р Иван Църов от кмета на Велико Търново Даниел Панов по време на откриването на изложбата „Съхранените съкровища. 150 години музей във Велико Търново“.

Наградата е за значим принос към изучаването, съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната ни и е по повод годишнината на институцията.

Даниел Панов подчерта в приветствието си, че отличието е по предложение на Инициативен комитет, в което влизат областният управител Людмила Илиева, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, Нейко Генчев, заместник-кмет по хуманитарните дейности, Йордан Цветанов, председател на сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“, проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски, Веселка Коева, председател на Адвокатската колегия, проф. Пламен Павлов и проф. Милко Палангурски, историци и преподаватели във ВТУ, доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков”, директорът на Дирекция „Регионален държавен архив“ Ивелина Димитрова и Светлин Радев, директор на Дирекция „Държавен военноисторически архив“ .

Велико Търново не би бил същият град без своя музей. Огромна е ролята и приносът на всички музейни служители – настоящи и бивши, за опазването на нашата славна история, на безценното ни културно наследство, традиции и обичаи, защото именно в музейните обекти и чрез експозициите хората се докосват до българщината и усещат силата на българския дух. Поклон и признателност пред хората, ангажирани с музейното дело – вие сте искрени родолюбци и предавате този дух на децата, младите хора и на цялото общество, каза в приветствието си кметът Даниел Панов.

Той подчерта, че Регионалният исторически музей заслужава статут на национален, както мотивирано неведнъж е предлагал историкът проф. д-р Пламен Павлов и заяви вярата си, че заедно с обществениците от сдружението „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“, ще бъде постигнато това заслужено признание за нашия музей.

От своя страна директорът на РИМ д-р Иван Църов благодари на целия екип на музея за всеотдайната им работа.

През 2021 г. музеят във Велико Търново навърши 150 години. Началото му е поставено на 2 януари 1871 г., когато родолюбиви старостоличани решават да събират древности и да създадат музей към местното читалище „Надежда“, припомни Църов. Той изрази и специална благодарност на куратора на изложбата доц. д-р Диана Тотева и на художника на експозицията проф. Красимир Русев, чиято е основната заслуга за подбора и подредбата на всички експонати.

 

Подготовката на изложбата и каталога към нея отне три години и бе забавена от глобалната криза с COVID-19. те над 450 експонати.

Регионалният исторически музей  съхранява 260 000 културни единици и се утвърждава, като най-големият музей в страната с над 30 обекта и постоянни експозиции. Популяризирането на културно-историческото наследство на Старата столица и работата с публика води ежегодно 500 000 български и чуждестранни посетители.

На откриването на изложбата тази вечер присъстваха областният управител Людмила Илиева, зам.-кметът Снежана Данева – Иванова, Борис Хаджийски, председател на сдружение „Български музеи“, музейни работници от Велико Търново и цялата страна, общински съветници, общественици.

 

Изложбата продължава до средата на август. Показани са ценности, сред които Хотнишкото съкровище – най-старото обработено злато в света, тракийското съкровище от село Къпиново, уникалните златни и керамични предмети от погребението на тракийски династ край село Големаните, пръстенът на цар Калоян, болярски накити от Средновековието, икони и църковна утвар, орарът на дякон Игнатий – Васил Левски и ползваните от него печати на БРЦК, звънецът на Учредителното събрание, плащаница от XVI век и др.

сн. БТА и Община Велико Търново

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.