Протестиращи затвориха главни пътища в региона. Мая Манолова поема защитата на полицейските управления в Полски Тръмбеш и Стражица

0
Недоволни играха хора на главния път София – Варна, на разклона за Стражица и Кесарево
Мая Манолова обяви пред стотици край село Петко Каравелово, че поема защитата на полицейските управления в Полски Тръмбеш и Стражица и жалбите вече са входирани във Върховния административен съд. На близо едночасовите затваряния на двата главни пътя в община Полски Тръмбеш край Петко Каравелово и Масларево бе поискана и оставката на вътрешния министър, който издаде заповед от 1 юли полицията да стане участък. Лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ декларира, че заповедите на министър Рашков са незаконосъобразни, несправедливи и нечестни към хората от двете общини, а работата на полицията там винаги е била на ниво.
2270 подписа е събрал инициативният комитет в Полски Тръмбеш с председател Светли Гърбузанов, който е бивш полицай и общински съветник. В Стражица са събрани 2500 подписа, а същия ден там имаше паралелен протест за втори път ,след като миналия петък за час бе блокирано движението край Кесарево. Жалбите във ВАС били внесени до министъра и чрез МВР до ВАС от името на инициативните комитети в двете общини, който според АПК са заинтересовани лица в казуса, обясни Светлин Гърбузанов и допълни, че по закон общинските кметове неясно защо не са такива.
Емоционална реч на протеста между 10 и 11 часа край Петко Каравелово произнесе кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров.
„Ние ще защитаваме докрай нашето полицейско управление, уважаеми приятели. През последните 30 години се водят политики, в които малките населени места остават без институции и без възможности за живот. Бих приел тази реформа на МВР, ако бройките от нашето управление не отиваха в ОДМВР и РПУ-В. Търново. При нас са повече от 10 бройки! Тоест –там, където има се дава повече, а там, където няма, се отнема. Ние сме тук, за да кажем ,че повече няма да търпим такава политика. Не сме територия и обезлюдена ! За нас е неприемливо тази заповед на вътрешния министър да продължи да съществува в правния мир. Днес ясно казваме, че такова отношение повече няма да позволим. Лично за мен минимумът, който търсим, е отмяна на заповедта за министъра. Нашите действия няма да спрат с този протест! В нашата община има над 400 км. пътища, от която над 100 км. републиканска пътна мрежа- два главни пътя и се казва, че няма работа. Това е антиреформа срещу малките населени места. Нашите територии обезлюдяват, защото националната власт не създава равен начин за живот. Това не бива да бъде повече национална политика и не може да продължи повече!”, заяви Георги Чакъров.
На протеста на главния път край Петко Каравелово имаше хора от различни етноси и възраст от района. Преди блокадата бяха пуснати известни български месни и „Нашата полиция ни пази” на Веселин Маринов.
Хора от различни етноси се събраха и на протеста на стражичани, които блокираха главния път София, на разклона за Стражица и Кесарево. Под изпълнения на местни музиканти, недоволните извиха хоро, за да изразят своето недоволство срещу решението да останат без полицейски участък.
източник: Община Полски Тръмбеш

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *