Включват четири нови паметника в Областния регистър „Военни паметници“

0

 

Четири нови паметника ще бъдат включени в Областния регистър „Военни паметници“, стана ясно след заседание на ресорната областна комисия, председателствано от областния управител Людмила Илиева.

На заседанието присъстваха експерти от общините в областта, както и Радослав Симеонов – главен експерт в отдел Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ към Министерството на отбраната. Така военните паметници на територията на областта вече ще са 181.

Три от паметниците са в община Павликени, един – в община Елена, а четвъртият ще бъде построен в Свищовското село Овча могила. В актуализирания списък вече попадат: Паметник на загиналите опълченци в Руско-турската освободителна война 1877-1878г., който е построен през 2002 г. в с. Караисен, Паметник на загиналите в Балканската и Междусъюзническите войни, Първата и Втората световни войни в с. Росица, Павликенско, открит през 2014 г., Паметник на загиналите във войните от с. Недан, който е построен през 2017 г. и Паметник на загиналите във войните през 1912 – 1918 г. в с. Драгийци, община Елена.

За военен паметник ще бъде обявен и мемориален комплекс, който тепърва ще се строи в Свищовското село Овча могила. Той ще е в памет на 24 опълченеца и руски военни, загинали на връх Шипка. Паметникът ще представлява композиция от три тела –едно централно с височина 4 метра и две симетрични от двете му страни, високи 2,7 метра. Акцентът на композицията са два барелефа на български опълченец и руски воин генерал.

Към момента военните паметници в страната са над 3 500, а регистърът им е процес на осъвременяване, информира представителят на Министерството на отбраната. По думите му новият регистър трябва да е готов или до края на тази година, или в началото на 2023г.

Снимката е илюстративна

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *