СУ „Емилиян Станев“ празнува патронния си празник с тържествен концерт

0

 

Тържественият концерт, посветен на патронния празник на СУ „Емилиян Станев“, препълни залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Заедно с многото настоящи и бивши учители, ученици и родители, на спектакъла се насладиха и зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова, проф. д-р Милко Палангурски, зам.-ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и първият директор на гимназията Гинка Стефанова.

 

Първокласничката Виктория, която се представи с артистичния си псевдоним Точица, води тържествения концерт заедно с двамата заместник-директори на СУ „Емилиян Станев“ Антоанета Палангурска и Валентин Бояджиев.

 

„Трудна работа е да държиш диригентската палка! Нашето училище е голямо, многоцветно, понякога е доста сложно да бъдат удовлетворени всички интереси, призна в словото си директорът на училището Кина Котларска. След това припомни всички успехи на гимназията през последните 10 г., в които тя ръководи училището.

За това време СУ „Емилиян Станев“ разкри паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство, хореография и музика още от първи клас. От първи клас започва и индивидуалната подготовка по седем вида инструменти, поп и джаз и народно пеене. Вече всеки випуск има паралелка с два профила – музика и изобразително изкуство и благодарение на тази отлична подготовка, гимназията се гордее с изявени певци и инструменталисти, както и с прекрасния си оркестър Junior band.

„Открихме нови паралелки, които се радват на силен интерес и една от тези паралелки е с профил „Софтуерни и хардуерни науки“, чиито ученици постигнаха най-високи резултати в областта на първия за образователната ни система държавен зрелостен изпит по информатика. А през следващата година за първи път ще имаме зрелостници, които завършват с професия графичен дизайн. В тази паралелка постъпват учениците с най-висок бал в нашето училище и успешно се справят с практиките си в издателства и рекламни агенции“, каза още г-жа Котларска. Училището, което тя ръководи, е член на Мрежата на асоциираните към ЮНЕСКО училища и към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Продължаваме да подобряваме училищната среда. Сградата беше санирана с помощта на Община Велико Търново, построена беше нова спортна зала, актовата ни зала е с нов акустичен таван. На територията на училището има обособени пространства, в които и учителите, и учениците могат да показват своите творби“, допълни Кина Котларска и призна, че и тя, и целият педагогически състав, мечтаят за хубави външни спортни игрища и за амфитеатър в Южния двор, както и за цяла паралелка с профил „Музика“.

 

Празничната вечер започна с Химн на Търново в изпълнение на Junior band, чийто диригент е Йордан Цветанов. След това концертът продължи с изпълнение на най-талантливите възпитаници на СУ „Емилиян Станев“. Освен учениците, които учат музика и хореография в гимназията, на сцената излязоха и деца, които посещават музикални и танцови школи – „Ксани денс“, „Виргиния балет“, клуб „Фиеста“, Музикална школа „Mamma mia”, Вокално студио „Таланти“ към читалище „Искра“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *