Великотърновски окръжен съд награди победителите в конкурса за есе на тема „Свободата на личността“

0

Окръжен съд – Велико Търново излъчи две първи места от конкурса за есе на тема „Свободата на личността – права, отговорности и морал“. На официална церемония в Зала 9 в Съдебната палата своите грамоти и награди получиха  Рая Йорданова – ученичка в 9 клас на СУ „Емилиян Станев“, и Мерт Мюмюнов – ученик в 8 клас на СУ „Вела Благоева“. Творбите на двамата участници, освен че отговарят  на посочените в регламента критерии – тематична свързаност, последователност и логика на изложението, и използване на богат езиков речник, се отличават и със задълбочени познания на текстовете на древните философи, свързани с идеята за свободата на личността.

Наградите на победителите бяха връчени от административния ръководител – председател на съда съдия Теодорина Димитрова и от зам.- председателя – съдия Ивелина Солакова. В края на церемонията учениците облякоха съдийски тоги и си направиха снимка за спомен от съдебната зала.

Гимназистите бяха водени от своите учители – г-жа Мелина Попова и г-н Ердинч Илхан, които получиха от ръководството на съда благодарствени грамоти за насърчаването на учениците да участват в конкурса.

„Благодаря Ви, че насърчавате своите ученици да участват в подобни конкурси, че развивате тяхното желание за успех и не на последно място, че възпитавате и утвърждавате моралните ценности и правните норми в младото поколение“, се обърна съдия Димитрова към преподавателите.

Конкурсът бе обявен от Окръжен съд – Велико Търново в края на месец април, а събирането на творби продължи до 10 юни включително. През този период учениците от 8 до 12 клас от великотърновските училища имаха възможност да размишляват за измеренията на свободата в днешния ни свят; правата, които притежава свободният човек; и задълженията, които носи свободата след себе си. Инициативата се осъществява като част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Програмата се реализира по силата на подписано споразумение между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *