Близо 50 участници от страната идват за Летния фестивал „Времето, извезано в шевици и дантели“ във Велико Търново

Близо 50 участници от страната ще се включат в Летния фестивал „Времето, извезано в шевици и дантели“, който ще се проведе на 23 и 24 юни във Велико Търново. Организатори на събитието са НЧ „Надежда 1869“ и Община Велико Търново, с подкрепата на Регионалната занаятчийска камара в старата столица.

Майстори и любители на везбеното изкуство, плетачеството и традиционните занаяти ще представят свои творби на изложба-базар „Шарен свят“ в хана „Хаджи Николи“, която ще бъде открита утре, 23 юни, в 11 часа, съобщиха арх. Донка Колева и Павлина Владева от ръководството на читалището.

Проектът за летния фестивал популяризира наследството, традициите, културното многообразие, таланта и творчеството във везбените и плетачески занаяти, както и пресъздаването им в днешно време в предмети за спомен, декорация, сувенир и родова памет. Събитието допълва палитрата на търновските фестивали, посочиха арх. Колева и Павлина Владева.

Програмата на феста включва творчески ателиета с деца и ученици, които са се запознали с някои техники в плетенето на една кука, работата с жива вълна и бродерията. Децата от ОУ „П.Р. Славейков“ много са се запалили по идеята и са заявили желание заниманията да продължат и през есента.

Утре ще се проведе и творческа дискусия „Любителските клубове по занаяти и тяхното развитие в бъдеще“, по време на която професионалисти и любители ще обменят добри практики, опит и знания за създаване на партньорска мрежа.

Изложението базар „Шарен свят“ ще се проведе и на 24 юни – Еньовден и е в подкрепа на празника на билките. Майсторките ще покажат изделия с флорални мотиви, символи на живота и познанията за света и вселената на българите.

Ще бъде заснет и филм за събитието с ателиетата, творческата среща, базара и за дългогодишната история на Клуба по битова култура при НЧ „Надежда 1869“ под девиза „35 години търновската нишка плете „Надежда“, посочи арх. Колева, която е председател на УС на читалищното настоятелство.

Общата ни цел чрез тази проява да се стимулира запазването на традиционните занаяти като национален културен феномен чрез насърчаване на техния достъп и желание за съхраняване и приобщаване към местната култура, казаха арх. Колева и Павлина Владева. Развитието на традиционните занаяти извън музеите  ще формира в обществото отговорно отношение към този елемент от националната ни идентичност.

Във фестивала ще се включат представители на читалища, клубове  и занаятчийски камари от Велико Търново, Калофер, Русе, Шумен, Карлово, Горна Оряховица, Дебелец, с. Ресен, с. Хотница и др. В него ще участват и 6 представители на Клуба по битова култура към читалище „Надежда 1869“, който е създаден през 1987 година от  търновката Цветанка Дачева. Тази невероятна жена е правнучка на укривателката на Левски от Троян баба Дона Милина, разказа Павлина Владева, ръководител на Клуба. Цветанка успяла да обедини 46 жени от различни професии за съхраняване и обновявване на стари градски ръкоделия – фриволите, поанлас, макраме, битова тъкан, художествена бродерия и др. И досега членовете на клуба с неугасващ възрожденски дух защитават и пресъздават автентичното в областта на облеклото уредбата  на дома и кулинарията.

Във фестивала „Времето, извезано в шевици и дантели“ ще се включи  и англичанката Гейл Спенсър от село Ресен, която ще покаже традиционната техника пачуърк, посочиха организаторите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.