Виртуална скулптура от кактуси в двора на клуб ТаМ представя възможно бъдеще

0

 

На 25 юни (събота) от 19:30 ч. визуалният артист Димитър Солаков представя виртуалната си творба Future Ultra Cool Кактус в градината на пространство за култура и социални инициативи ТаМ. Произведението в добавената реалност ни пренася в едно възможно бъдеще, където температурите са се повишили чувствително. С помощта на мобилни устройства (iOS) зрителите ще наблюдават двора на ТаМ, в който ще „разцъфне“ измислената растителност на бъдещето, съставена от различни видове кактуси.

Още от 16-годишен Димитър Солаков е очарован от издръжливите растения, които са се приспособили да живеят в едни от най-суровите условия на планетата. С промените в климата кактусите може да се окажат преобладаващата екосистема на Земята споделя артистът, който от няколко години живее заедно със семейството си в с. Вонеща вода, област Велико Търново. „Единственото положително нещо в това огнено бъдеще е, че разнообразието от кактуси, които виреят в местните условия, ще се увеличи неимоверно“, добавя авторът.

Димитър Солаков (р. 1987 г.) завършва фотография в Нов български университет. Природният свят и мястото на човека в него са един от основните източници на творческо вдъхновение. В последните си произведения Солаков се занимава с ролята ни на самопровъзгласили се пастири на планетата и критикува колко зле се справяме с опазването ѝ.

В работата си артистът използва широк набор от изразни средства комбинира материали и експериментира с пространства и идеи. Зад гърба си има четиринайсет самостоятелни изложби, а негови произведения са показвани в Австралия, Австрия, България, Еквадор, Китай, Сърбия, Холандия и др.

Изложбата “Future Ultra Cool Кактус“ e част от артистичната програма „Бъдеще за КДК“, която се изпълнява с подкрепата на Национален фонд „Култура“. В програмата участват десет млади и утвърдени артисти от различни сфери на изкуството. Тяхната задача е по артистичен начин да изследват историята, архитектурата, функциите и бъдещето на сградата на ул. Велчо Джамджията 16, която от миналата година е новият дом на клуб ТаМ. Димитър Солаков е вторият артист, който представя своя творчески прочит по темата „Бъдеще за КДК“

Повече информация във Facebook събитието: fb.com/events/562950025449077

###

ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за култура и социални събития във Велико Търново. Вече десет години организацията представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели.

През 2021 г. клубът се премести в изоставената сградата на бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново. Публична кампания, подкрепена от архитекти, културолози, общественици и местната общност, има за цел да обживи сградата и да възстанови нейните културни функции, превръщайки я в съвременен център за изкуство, култура и диалог.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *