Над 100 събития за 48 часа оживяват старинния квартал Варуша  във Велико Търново

0

Близо 100 събития за две денонощия ще наситят с култура, спорт, игри, забавления и много прекрасни емоции старата част на Велико Търново. Това ще се случи по време на първия по рода си фестивал „48 часа Варуша Юг“, който ще се проведе от 19 до 21 август тази година, съобщиха организаторите на проявата. Сред тях са представители на ТаМ – пространството за култура и социални инициативи, както и активни участници в културния живот на квартала.

Съвременна музика, джаз, акустични концерти, спорт, йога, дискусии, кино и др. са само част от богата програма в двата фестивални дена, а своеобразен център на всички активности е новоизграденият плаж на река Янтра. Именно там Галин Попов, Гергана Нойкова, други представители на ТаМ, и съмишленици представиха пред журналисти акцентите в програмата на феста. Репортерите се запознаха на място и докъде са стигнали дейностите по облагородяване на крайбрежието, което е на път да се превърне в едно от любимите места на търновци за отдих и почивка.

Тишина, чист въздух, птичи песни и ромон на вода предлага новият плаж край Янтра, който доброволци почистват и облагородяват с много желание и ентусиазъм.

Галин Попов открива в реката огромни миди. Над водата кръжат и чайки, наблизо обича да каца щъркел. Чудесно място за отмора и релакс предлага и къщичката за йога и спортни дейности. 

Билковата градинка вече се отблагодарява на своите създатели със свеж босилек, мащерка и мента. На път е и първата реколта от  домати и краставици. 

Фестивалът ще бъде открит на 19 август, като сборният пункт ще бъде плажът, посочиха Галин и Гергана, които подчертаха, че основна заслуга за разчистването на терена и дострояването на къщичката за йога имат техните приятели от движението „Търново рънс“ и доброволци от други организации. За да добие плажът още по-приветлив и привлекателен вид, ще помогнат и партньорите  от „Авточойс“ – официален представител на „Фолксваген“ за Централна и Северна България, които ще дарят голям басейн, паркови мебели, пейки, хамаци и др.  От фирмата сами са потърсили инициаторите на проявата, за да предложат своята помощ и подкрепа.

На 19 август вечерта ще започнат музикалните прояви в заведенията в региона на „Варуша Юг“, като всички ще бъдат съобразени с наредбата за нощния шум.

Най-наситен ще е 20 август, когато проявите започват още от 7 часа сутринта с йога практики на плажа край Янтра. Следват спортни дейности, настолни игри и други забавления. В 11 часа  ще има концерт с акустична музика, а вечерта около 19 часа събитията се изнасят на главната улица, посочиха организаторите.

Общо пет ще са местата, на които ще бъдат съсредоточени проявите. Панорамната тераса с глухарчето ще се превърне в  музикална сцена за електронна съвременна музика. Друга  точка ще е около паметника на Пиколо, където ще има джаз сцена и ще се провеждат литературни четения. Концерти ще има и на Самоводската чаршия до бар „Хипстър“.

Едни от най-интересните и важни дискусии за миналото и бъдещето на старинния квартал ще се проведат в Музея на архитектурата, който ще бъде отворен за пръв път след повече от 30 години и заслуга за това има Съюзът на архитектите в България, който е сред партньорите на фестивала. В музея ще има и прожекции на късометражни филми, пресъздаващи миналото на Велико Търново.

Целта ни е събитията да се провеждат едновременно и непрекъснато, и хората да открият най-интересните за тях. да доведат децата, родителите си, приятелите си, сподели Гергана Нойкова. Тя подчерта, че идеята е да се затвърди усещането за общност както сред живеещите в квартала, така и сред всички великотърновци, които искат да променят своя град към по-добро.

Пълна подкрепа инициаторите на фестивала получават и от Общината във Велико Търново в лицето на заместник-кмета по хуманитарните въпроси Нейко Генчев. Много съм ентусиазиран от идеята ви, дори съжалявам, че тя не е моя.  Това е първа крачка да направим от Велико Търново място, в което всички искаме да живеем –  един красив, цветен и весел град, в който хората да се усмихват, когато се срещат. Лично аз приветствам всяка идея, която поставя културата в основата на местните общности. Те са истинската сила и двигател за развитието на градовете, допълни Нейко Генчев.

Проектът за фестивала е получил финансиране от Общината в размер на 8000 лева, кметството ще се включи и като подкрепа за логистиката и организация на движението.

Главната улица в стария град ще бъде затворена в събота – 21 август, от 20 до 23 часа.

Организаторите на този фестивал са хора, които не мрънкат и не се оплакват. Те мислят позитивно и действат. Именно това ни провокира да ги потърсим сами, за да предложим помощта си, каза Ирена Солакова от автомобилното представителство. Тя апелира и други представители на бизнеса във Велико  Търново да се присъединят към инициативите на „Варуша Юг“, защото това е начин на всички да покажат своята съпричастност към града ни. Докато мислим как всеки да се спасява поотделно, няма как да очакваме нещата да тръгнат напред, каза още Солакова

Всички събития във фестивала са със свободен достъп.

Програмата може да бъде открита на специално създадената страница  „48 часа Варуша Юг“ във фейсбук.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *