Световният учен проф. Аврам Агов отново посети своята гимназия във Велико Търново и разговаря с ученици за Азия

Отлични познания за Азия и ясно формулирани въпроси показаха пред проф. Аврам Агов ученици от Профилираната езикова гимназия във Велико Търново. За втора поредна година преподавателят в университета Лангара във Ванкувър дойде в ПЕГ, за да се срещне с момичета и момчета на различна възраст. Историкът е единственият носител на Специалната награда на висшето училище, където преподава История на Азия.

Проф. Аврам Агов има завидна биография. Той е роден в Долна Оряховица и е възпитаник на Езиковата гимназия във Велико Търново. През 1988 г. завършва философия с втора специалност история в Софийския университет. През 1991-1992 година е на едногодишна специализация в Колумбийския университет, Ню Йорк, след което завършва и магистратура в Харвард по икономическа и политическа история на Източна Азия. Учи корейски език в университета Йонсе в Сеул, Южна Корея и 6 г. работи в маркетинговия отдел на “Самсунг електроникс”.

През 2001 г. получава от кметството на южнокорейската столица наградата “Почетен гражданин на Сеул”.

Защитил е докторска дисертация по икономическа история в Университета във Ванкувър, Канада с фокус Източна Азия и Корея. Тази година получава поредно сериозно признание, като става почетен преподавател и член на историческия факултет в университета в  град Джаландхар в Северна Индия.

„Винаги се връщам с огромно вълнение тук. Ето и тази година имам повод за радост, защото срещам моята съученичка Марго, каза  проф. Агов в присъствието на директора Смилена Тодорова и учителя по български език и литература Маргарита Маринова – Василева. „Престоят ми в Азия постави началото на пътешествие, което продължава повече от 30 години. Всичко започна от любопитство, което се превърна в част от живота ми. Сега преподавам на студенти от целия свят, в това число и от Азия, и те ме приемат с различната гледна точка, която изразявам“, сподели Аврам Агов. Според него чрез изучаването на Корея човек може да разбере целия регион в тази част на света.

„Пътешествие до Източна Азия, места и хора“ бе темата на срещата с ученици в Профилираната езикова гимназия. Целта й е обогатяване на знанията по избран от тях модул, който е част от профилираната подготовка по История и цивилизации.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *