България при цар Иван Александър и Средновековна Европа оживяват на Царевец

0

Международният фестивал „Средновековен Търновград“ ще се проведе от утре до неделя /24-26 юни/ на Царевец. Зад портите и стените на крепостта над 180 реанактори от България, Италия, Гърция, Румъния и Сърбия ще представят исторически реконструкции на бита, културата, занаятите и изкуствата, кулинарията, войнските умения и въоръжение от времето на Второто българско царство, Византия и Европа в периода XII-XIV век. Основната фестивална тема е „Цар Иван Александър – любов и дипломация“ .

Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, НД „Традиция“- клон Велико Търново, Община Велико Търново и Регионален исторически музей. Достъпът до фестивала е свободен, заплаща се входната такса за архитектурно-музеен резерват „Царевец“. Със свободен вход са вечерните концерти на 24 и 25 юни.

Чуждестранните участници са италианците от „Historia Bari“, гръцката група за византийска история “Protospartarii”- Атина, румънски групи „Каафява мечка“ – Букурещ и „Черният дракон“-Брашов и „Бели орлови“ от Белград, Сърбия.

Във възстановките ще участват НД „Традиция“ – клон Велико Търново, Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, група „Верени“-София, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ „Филипопол, музикалните групи „Еринеи“, „Ксана“, „Летящи номади“ и свободни реконструктори.

Подарък за всички участници и посетители на фестивала ще е прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ в съботната вечер /25 юни/ от 22,30 ч.

Пълната програма е достъпна на следния адрес:

https://www.facebook.com/SrednovekovenTarnovgrad/.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *