Магията на шевиците и изяществото на дантелите завладяха Самоводската чаршия във Велико Търново (СНИМКИ, ВИДЕО)

0

Пъстри български шевици, изящни дантели и плетива показват във Велико Търново майсторки от цялата страна. Те дойдоха, за да се включат в изложба – базар „Шарен свят“, част от първия Летен фестивал „Времето, извезано в шевици, изплетено в дантели“. Проявата е организирана  от НЧ „Надежда 1869“ и Община Велико Търново, с подкрепата на Регионалната занаятчийска камара.

Тук ни събра любовта и уважението към нашия народ и неговите традиции. Народно читалище „Надежда 1869“ от години пази и развива наследството в сферата на битовата култура, занаятите и любителските изкуства, каза по време на откриването на фестивала арх. Донка Колева, председател на читалищното настоятелство.

С прекрасни изпълнения на търновски танцьори и посрещане на гостите с хляб и сол беше сложено началото на проявата в хан „Хаджи Николи“ на Самоводската чаршия.

Шевицата и везбата с магия, мистерия, те са естествената връзка между хората и природните сили. Само с една игла и цветни конци българката успява да нарисува цял свят – населен със символи и знаци с голямо съдържание и въздействие – елбетица, богинята майка, дървото на живота, митични същества, животни и т.н. По този начин жената изпълнява основната си роля – да внася хармония в света, да го обогатява и да поддържа равновесието в него. В ръцете на везбарката иглата се превръща в силно оръжие на добрите срещу лошите сили. Това каза в приветствието си заместник-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев. Той поздрави организаторите за прекрасната идея и участниците за всичко което са сътворили с голяма любов в тази много интересна област на българската култура и на българската идентичност. Генчев изрази надежда фестивалът да се превърне в традиция, защото той обогатява културната програма на духовната и историческа столица на България.

Павлина Владева, ръководител на Клуба за битова култура при НЧ „Надежда 1869“, припомни, че фестивалът се провежда в знаково място . Ханът на хаджи Николи е един от 70-те хана в старо Търново. Тогава тези места са били използвани за хотели, за магазини и работилници. Будният търновец хаджи Николи, както много други свои предприемчиви съграждани, е търгувал със стоки от Изтока и Запада. Заради разцвета на търговията и занаятите не случайно Търново е наричано по онова време „сухото пристанище на България“. Почти цялото си богатство хаджи Николи  дарява за борбата за църковна независимост. Тук атмосферата е специална и ни изпълва с гордост, че сме българи, посочи Павлина Владева.

Тя припомни, че Клубът за битова култура в читалище „Надежда“ е създаден през 1987 годи от сърцатата търновка Цветанка Дачева – правнучка на укривателката на Левски от Троян баба Дона Милина. Цветанка успяла да обедини 46 жени от различни професии за съхраняване и обновяване на стари градски ръкоделия – фриволите, поанлас, макраме, битова тъкан, художествена бродерия и др. И досега членовете на клуба с неугасващ възрожденски дух защитават и пресъздават автентичното в областта на облеклото уредбата  на дома и кулинарията.

Програмата на феста включва творчески ателиета с деца и ученици, в програмата е включена и творческа дискусия „Любителските клубове по занаяти и тяхното развитие в бъдеще“.

Във фестивала участват представители на читалища, клубове  и занаятчийски камари от Велико Търново, Калофер, Русе, Шумен, Карлово, Горна Оряховица, Дебелец, с. Ресен, с. Хотница и др.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *