Великотърновка пази от поколения техниката фриволите – заниманието на градските кокони

0

Великотърновката Йорданка Попова е една от пазителките на уникалната, много рядка и малко позната в България техника за плетене, наречена фриволите. Бившата учителка от ПМГ „Васил Друмев“ показва свои творения на Летния фестивал „Времето, извезано в шевици, изплетено в дантели“, който се провежда на 23 и 24 юни във Велико Търново.

Наследих този занаят от моята баба Минка Славчева, която е родена през 1907 година, разказва майсторката. Баба Минка починала през 1967 г., но до последно не пускала совалката и конците. Тя често сядала пред къщата си в старата част на Велико Търново, за да работи, а чужденците и туристите винаги се спирали до нея, дивейки се на сръчността й.

Баба е научила тази техника от нейна приятелка, дъщеря на банкер от Габрово, разказва Йорданка Попова. Габровското момиче работело със совалка, която му била донесена от Париж.

Фриволите е фина и красива техника, често свързвана със занимания на градските жени. При нея всичко се изработва на ръка с малка совалка, с която се правят възли, затова е известна още като възлова дантела. За да се направят хилядите малки възелчета, се изисква голяма точност и последователност. Всеки майстор развихря своята фантазия и затова да се направят две абсолютно еднакви мотива е почти невъзможно, разказва още търновката.

Преди много години с фриволите се правили маншети, яки, престилки, салфетки, украшения за дома. Конците за плетене са много, с различна текстура и дебелина. За фини покрития е използвана коприна, злато и сребърна нишка. Чанти, ръкавици, чадъри, пелерини и други аксесоари са основните атрибути, с които една дама се е представлявала в обществото.  В съвремието ни с техниката фриволите се изработват бижута – обици, гривни, колиета, като те могат да бъдат обогатени с камъни, мъниста и др.   Украшенията са подходящи за жени на всякаква възраст, изглеждат много оригинално и добавят нотка на лукс, дори на случайно облекло.

В клуба за битова култура към НЧ „Надежда 1869“, в който членува Йорданка Попова, с фриволите изработват и красиви мартеници, които са уникати и не се повтарят една с друга.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *