БСП даде на прокурор ВиК „Йовковци“ във Велико Търново

0

 

 

Сигнал до прокуратурата за дейности, които не се извършени, но са инкасирани от ВиК „Йовковци“ подадоха петима съветници от групата на БСП във Велико Търново.

Те алармират, че от няколко години битови и фирмени потребители са ощетявани, защото са плащали за услугата: пречистване на отпадни води, без обаче да са я получавали. Според Стоян Витанов около 40% от отпадните води в общината се пречистват, а в южните части на “Зона В“ , „Бузлуджа“ и „Чолаковци“, както и част от Западната промишлена зона, промишлената зона „Дълга лъка“ и част от стария град, отпадните води от домакинствата се вливат директно в река Янтра.

Проблемът има екологичен и икономически аспект, защото домакинствата и фирмите плащат за единия от компонентите „пречистване“, който формира цялостната цена услугата, но на практика не са я получавали. По думите на Витанов това е „брутално ощетяване“ за което гражданите не са знаели, но щетата е за стотици хиляди левове.

Съветниците са дали сигнала до Окръжната прокуратура на 16 юни, заедно с копия на касови бележки за платената услуга. На 17 юни Окръжната прокуратура е изпратила преписката до Районната прокуратура по компетентност с оглед престъпление по чл. 209 и чл. 311 от Наказателния кодекс, които са свързани с престъпления против собствеността и за измама с документи с невярно съдържание, посочи още Витанов.

Освен проверката дали има извършено престъпление, в сигнала се настоява, със свой акт прокуратурата да прекрати фактурирането на пречистването на отпадните води, без тази услуга да бъде извършена.

За сигнала и документацията по него ще бъдат информирани МРРБ, КЕВР, Асоциацията на ВиК дружествата и областният управител.

От първи юни тази година цените на ВиК “Йовковци“ са повишени, като средно за едно домакинство увеличението ще е с 1, 07 лв., спрямо досегашната цена за кубически метър вода и ще е в размер на 3, 463 лв., порипомни общинският съветник Красин Каракоцев. От тази обща сума компонентът „пречистване“ ще е 0,816 лв. на кубически метър.

В представения неотдавна бизнес план на дружеството не е предвидено изграждане на нова пречиствателна станция, но съществуващата в момента станция за пречистване, работи с по-малко от половината си капацитет. Това означава, че може да поеме отпадните води след изграждане на допълнителни колектори в изброените квартали на Велико Търново.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *