Поредица от събития за 145-ата годишнина от освобождението на Свищов

0

 В навечерието на 27 юни поредица от събития отбелязаха 145-годишнината от освобождението на град Свищов.

В неделния ден, от 10.30 часа, празничното честване започна в църквата „Свето Троица“ с молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. След това, от 11.00 часа, на Братската могила в местността Паметниците се състоя общоградско поклонение, с военен ритуал по полагане на венци и цветя, в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и за освобождението на Свищов.

Събитието започна с песните „Тих бял Дунав“ и „Из кръв и дим“, в изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков“, с диригент Елизебет Людмилова, след което Грациела-Софи Маринова, ученичка от СУ „Димитър Благоев“ рецитира възторжено стихотворението „Ти, Родино“.

Панихида в памет на загиналите за свободата на отечеството български, руски, украински, белоруски, румънски и финландски воини отслужи отец Михаил, а със съдействието на Военно формирование 28880 – гр. Белене и Духовия оркестър към 55-ти инженерен полк се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя на Братската могила.

Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев произнесе тържествено слово, в което каза: „Тук, в местността Паметниците лежат костите на нашите освободители. Техните имена остават завинаги в историята на България, а успешният десант на главните руски сили е пример за героизъм и себеотрицание в световната история. Това място, където беше извършено историческото преминаване на река Дунав е свещено за признателния български народ, който помни и тачи с онази обич и преклонение, каквито може да роди само българската душа…. Тук признателните поколения идваме, за да изразим своята почит и уважение към загиналите герои, защото нашата памет е отплата за тяхната смърт. Поклон пред подвига и саможертвата на загиналите за освобождението на Свищов и за независимостта, и свободата на България!“.

Специални гости на събитието бяха Виктор Токтаев – Аташе на Руската федерация в гр. Русе и заместник-ректорът на СА „Д. А. Ценов“ доц. д-р Искра Пентелеева, а поздравителни адреси бяха получени от Президента на Република България ген. Румен Радев, посланикът на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова, вр.и.д. Генерален консул на Русия в гр. Русе Любов Агеева, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, кметове на общини и кметства, председатели на Общински съвети, неправителствени организации и приятели на Свищов.

След приключване на официалната церемония, цветя бяха положени също на паметника на генерал Драгомиров и паметната плоча пред паметника, издигнат по повод 100-години от Освобождението.

На празничния 27 юни в Свищов предстои концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен, който ще се състои от 20.00 часа на централния площад „Алеко“ в града.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *