Снимки със забавни и запомнящи се моменти от пътувания показват в СУ „Емилиян Станев“. Училището приключи проект за здравословно хранене

0
Снимки с най-забавните и запомнящи се моменти и преживявания от пътуванията си по проекта „Отговорното здравословно хранене като европейска ценност“ показаха ученици от СУ „Емилиян Станев“. Изложбата беше открита официално днес и така гимназията отбеляза приключването на проекта, финансиран по програма „Еразъм +“.
„Ние работихме по този проект две години и партньори ни бяха училища от Сърбия, Италия, Франция и Кипър. Първото ни пътуване беше във Франция, след което заради пандемията проектът беше замразен. В началото на тази година възобновихме дейностите и успяхме да се съберем на още три работни срещи – в Кипър, Сърбия и Франция. Крайната цел на проекта беше учениците да натрупат колкото е възможно повече информация за здравословното хранене и да видят, че е възможно да избират такива храни в ежедневното си меню и да ги съчетават с традиционната кухня и с активния си живот“, разказва учителят по френски език Николай Славов.
24-ма ученици са пътували по проекта, заедно с четирима педагози – Николай Славов, Милена Йорданова, която е учител по природни науки и координатор по проекта, зам.-директорът Валентин Бояджиев и директорът на гимназията Кина Котларска.
„Когато решихме да направим изложбата, оставихме организацията й изцяло на децата. Снимките са техни, не са официални, затова и повечето кадри са селфита. Фотосите им показват как са работили и как са се забавлявали по време на уъркшопите. В центъра на изложбата е картата на Европа и от нея тръгва стрелка към всеки град, в който сме били има стрелка. Когато ходихме в Сърбия, домакините бяха оставени пликове с името на всяка държава и всеки, който желаеше, можеше да ни остави послание. Тези листчета с посланията също са част от изложбата“, допълва още г-н Славов.
По време на откриването на изложбата, учениците връчиха на директорката на гимназията Кина Котларска няколко идеи за подобряване на храненето в стола и лавката. Те предлагат в лавката да има повече пресни плодове за сметка на енергийните напитки. Искат в стола свежи фрешове и смутита. Една от идеите им е свързана с разделното хранене. В списъка им с предложения фигурира и това в стола на училището да се предлагат пакетирани свежи салати, приготвени на място. Тийнейджърите искат и специално меню за деца със специфични хранителни разстройства, но след предварително проучване на броя на тези ученици в училището.
Всеки момент ще излезе от печат и вестник, в който са събрани всички по-важни дейности по проекта.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *