Има реална опасност в свищовското село Совата да бъде обявено бедствено положение заради безводие

0

Силно амортизираната водопреносна мрежа на територията на няколко населени места в община Свищов и критичната ситуация в село Совата са поводът за пореден път кметът на Свищов да сигнализира институциите за тежката криза с безводието, на която са подложени голяма част от жителите на Общината.

В писмо до министъра на МРРБ и Областния управител на област Велико Търново кметът на Свищов д-р Генчо Генчев отново алармира за реалната опасност от обявяване на бедствено положение в с. Совата, община Свищов.

Описвайки подробно критичната ситуация със силно амортизиралата водопреносна мрежа на населените места и загубата на над 80% от водния ресурс, той се обръща към компетентните органи с настоятелно искане за предоставяне на финансова помощ за справяне с критичната ситуация. „Моля, за Вашето съдействие от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъдат отпуснати финансови средства за спешна и неотложна реконструкцията на водопроводната мрежа.“, се казва в писмото. В него градоначалникът припомня за идентичната ситуация от 2021 година, когато със заповед от 7 август се наложи да обяви бедствено положение в с. Совата, поради множеството аварии на водопреносната мрежа и невъзможността да се осигури на водоснабдяването на населеното място. Той сигнализира още, че липсата на водоснабдяване на селото обрича неговите жители на безводие, което е предпоставка за влошаване на здравето им и те с основание смятат, че са подложени на геноцид, и протестират.

В своето писмо кметът на Свищов настоятелно подчертава, че е необходимо спешно, неотложно и жизненоважно да се вземат мерки за реконструкцията на довеждащия водопровод и амортизираната водопроводна улична мрежа в с. Совата, община Свищов. Остава да разберем какво ще е решението на компетентните органи.

сн. архив

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *