Ограждат трите защитени вековни дървета в Горна Оряховица

0

Около трите защитени вековни дървета в Горна Оряховица се монтира декоративна ограда. Дървените пана са изработени от фирма „Сага“, а боядисването и монтажът с бетонирането се извършват от Общинско предприятие „Поддръжка, пътна инфраструктура и озеленяване“.
Предложението за обявяване на трите полски ясена за защитени бе направено до РИОСВ – Велико Търново в началото на ноември 2021 г. от Асоциацията на парковете в България. Благодарение на оказаното съдействие от Община Горна Оряховица, която е собственик на дърветата, всички необходими документи бяха изпратени от РИОСВ в МОСВ.


Така в началото на 2022 г. лично министърът на екологията Борислав Сандов пристигна в Горна Оряховица, за да обяви трите дървета за защитени по реда на Закона за биологичното разнообразие и благодари на кмета на Общината инж. Добромир Добрев за бързото съдействие.
Трите полски ясена (Fraxinus angustifolia) се намират на ул. „Св. Княз Борис І“ и са в добро състояние. Те са с предполагаема възраст около 120 г., с височина 12 м., като най-голямото дърво е с обиколка 420 см.


Освен декоративната ограда, на мястото ще бъде поставена и информационна табела с описание на вида на дърветата, възрастта им и номера на заповедта, с която са обявени за защитени.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *