Шестима изявени полски художници представят свои творби във Велико Търново

Шестима изявени полски художници от Варшавския университет по информационни технологии представят свои творби във Велико Търново. Експозицията „Полско изкуство“ беше открита снощи в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Колегите от Варшавския университет ни гостуват за втори път и сме радостни, че между нашите висши училища се установиха трайни и ползотворни контакти, каза проф. д-р Светослав Косев, декан на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ, който откри изложбата. Проф. Косев посочи, че представените автори са изявени художници и излагат пред търновската публика работата си през последните години. Те работят в разнообразие от жанрове и техники, както класически така и дигитални. Всъщност това са шест самостоятелни изложби, обединени в една обща експозиция, допълни той.

В моето творчество давам свобода на изразните средства, сподели пред „Болярски новини“ Йоана Манкевич, която изследва въпросите за полупрозрачността и директното влияние на боята и линията в пространството. По време на творческия процес съм провокирана от възможността да се отдам на случайността. Не съм в състояние да предвидя как боята ще изсъхне, нито да определя предварително дали мастилото ще образува по-тъмен контур на границата си,  но това ми дава свобода на изразяването и плътност на внушенията, допълни тя. Миналата година Йоана Манкевич се представи във Велико Търново със свои колажи, тази година показва свои авангардни картини върху плексиглас.

В изложбата са представени и картини на професор Рафал Стрент, носител на много международни награди, включително и отличие от министъра на културата на Република България за популяризиране на българското изкуство. Той черпи сюжети от заобикалящия ни свят, от хората, които среща, от собствените си преживявания и емоции.

Анна Клос се вдъхновява от дадаизма, особено в областта на колажа, плаката, типографията, а нейното изкуство е може да бъде определено като визуална игра, наподобяваща ребус.

Професор Дарек Млоцки използва най-обикновени предмети в своите сюжети, толкова тривиални и маргинални, че въпреки че се използват постоянно, човек престава да ги забелязва. Художникът ги извлича от ежедневието , но боядисани илюзорно, те сами придобиват тежест и смисъл, стават носители на нетрадиционни значения, вдъхновяващи мисълта и въображението.

Гжегож Рогала е реализирал над 800 филмови и рекламни проекта. От 15 години се занимава активно с кино, фотография и интерактивно изкуство. Произведенията, представени във Велико Търново, са проектирани със смесени медийни техники.

Силвия Кабан пресъздавая свои внезапни прозрения, кратки асоциации, нарисувани експресивно. Според авторката визуалната форма е определена от времето, а настоящите времена са на комуникациите. Тя прави  опит да направи рисунките независими от първоначалната им привързаност към думите и да ги превърне във форми на автономно значение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.