Шестима изявени полски художници представят свои творби във Велико Търново

0

Шестима изявени полски художници от Варшавския университет по информационни технологии представят свои творби във Велико Търново. Експозицията „Полско изкуство“ беше открита снощи в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Колегите от Варшавския университет ни гостуват за втори път и сме радостни, че между нашите висши училища се установиха трайни и ползотворни контакти, каза проф. д-р Светослав Косев, декан на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ, който откри изложбата. Проф. Косев посочи, че представените автори са изявени художници и излагат пред търновската публика работата си през последните години. Те работят в разнообразие от жанрове и техники, както класически така и дигитални. Всъщност това са шест самостоятелни изложби, обединени в една обща експозиция, допълни той.

В моето творчество давам свобода на изразните средства, сподели пред „Болярски новини“ Йоана Манкевич, която изследва въпросите за полупрозрачността и директното влияние на боята и линията в пространството. По време на творческия процес съм провокирана от възможността да се отдам на случайността. Не съм в състояние да предвидя как боята ще изсъхне, нито да определя предварително дали мастилото ще образува по-тъмен контур на границата си,  но това ми дава свобода на изразяването и плътност на внушенията, допълни тя. Миналата година Йоана Манкевич се представи във Велико Търново със свои колажи, тази година показва свои авангардни картини върху плексиглас.

В изложбата са представени и картини на професор Рафал Стрент, носител на много международни награди, включително и отличие от министъра на културата на Република България за популяризиране на българското изкуство. Той черпи сюжети от заобикалящия ни свят, от хората, които среща, от собствените си преживявания и емоции.

Анна Клос се вдъхновява от дадаизма, особено в областта на колажа, плаката, типографията, а нейното изкуство е може да бъде определено като визуална игра, наподобяваща ребус.

Професор Дарек Млоцки използва най-обикновени предмети в своите сюжети, толкова тривиални и маргинални, че въпреки че се използват постоянно, човек престава да ги забелязва. Художникът ги извлича от ежедневието , но боядисани илюзорно, те сами придобиват тежест и смисъл, стават носители на нетрадиционни значения, вдъхновяващи мисълта и въображението.

Гжегож Рогала е реализирал над 800 филмови и рекламни проекта. От 15 години се занимава активно с кино, фотография и интерактивно изкуство. Произведенията, представени във Велико Търново, са проектирани със смесени медийни техники.

Силвия Кабан пресъздавая свои внезапни прозрения, кратки асоциации, нарисувани експресивно. Според авторката визуалната форма е определена от времето, а настоящите времена са на комуникациите. Тя прави  опит да направи рисунките независими от първоначалната им привързаност към думите и да ги превърне във форми на автономно значение.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *