Над 2 млн. лева са нужни за ремонт на църква – паметник на културата с национално значение. Митрополията осигури 50 000 лева за инвестиционен проект

0

Изготвен е проектът за ремонт, реставрация, реконструкция и възстановяване на свищовския православен храм „Св. св. Кирил и Методий“, който е паметник на културата с национално значение. С осигурените от Великотърновската света митрополия и с благословията на Н. В. Пр. Великотърновския митрополит Григорий средства в размер на 50 хиляди лева, вече е изработен инвестиционният проект, който обхваща строително-монтажните работи, в т. ч. конструктивни и архитектурни дейности, електроинсталация, пожароизвестителна инсталация, ВиК инсталация, реставрация и вертикална планировка. Общата сума за неговото реализиране възлиза на 2 166 571,60 лв. и пред Община Свищов и общинското ръководство стои сериозното предизвикателство да осигурят средства и източници на финансиране, с които да се благоустрои Божият храм.

Още през първия си мандат като кмет на Свищов, Генчо Генчев прие като лична кауза възстановяването на църковните храмове в цялата община. По негова инициатива и със съдействието на архиерейския наместник отец Руслан Личев всички храмове в общината бяха поетапно ремонтирани и обновени. Благодарение на активната политика в тази посока, това предстои да се случи и с църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, която има най-сериозни увреждания, и за която средствата за възстановяване ще са най-големи.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *