Как да се справят с безводието в региона коментираха местни управници

0

 

 

Темата с безводието обсъдиха на работна среща областният управител Людмила Илиева, кметове на три общини и десетки населени места в Свищовско, Павликенско и Полскотръмбешко.

Пред управниците Людмила Илиева представи предприетите действия и по-нататъшните стъпки за осигуряване на хората от тези три общини, както и на гражданите на Севлиево, питейно водоподаване от язовир „Александър Стамболийски“. По думите на областният управител процеса ще отнеме около пет години, а успоредно с него ще се търсят и по-кратковременни решения, за да се помогне на населените места в областта, които са в т. нар. „воден стрес“.

След като идеята получи подкрепата на кметовете, областният управител очерта нужните действия. За да се осигури вода на около 100 000 жители от областта първо трябва да се направи искане за проектиране и изграждане на пречиствателна станция за питейна вода от язовира и да се включи в изготвящите се Регионални прединвестиционни проучвания за подобряване на ВиК инфраструктурата в областта. Освен това е нужно да се направи едногодишен мониторинг за категоризиране качествата на водите от язовир „Ал. Стамболийски“, съгласно Наредба №12 от 18 юни 2002 г. с цел питейно-битово водоснабдяване. Третата стъпка е на основание чл. 52, ал. 1, т.1 а от Закона за водите да се поиска от МОСВ разрешение за водоподаване, след което да се възложи проектиране на пречиствателното съоръжение, водопреносната мрежа и съответните съоръжения по нея и след одобрение да се кандидатства по оперативна програма за изграждане на пречиствателна станция и свързаната с нея водопреносна система.

„Един от основните акценти на дейността ми като областен управител е ВиК секторът, който се оказа дълбока яма. Причините за безводието са комплексни, но ако сега не вземем мерки то ще се задълбочава. До скоро този сектор е бил приоритизиран само за усвояване на огромни средства без обаче да се предложи визия за следващите 20-50 години“, коментира областният управител Людмила Илиева. Тя посочи, че от язовир „Ал. Стамболийски“, който е построен за напояване, за нуждите на населението средно годишно се ползват около 300 мил. куб. м. вода, докато за осигуряване на питейна вода за жителите от общините Сухиндол, Павликени, Свищов и Севлиево са нужни между 2 и 5% от това количество. Т.е. свободен капацитет има и затова първите разговори с МОСВ и другите институции са обнадеждаващи.

Кметът на Свищов Генчо Генчев коментира, че приветства идеята. Той получи уверение от областния управител, че междувременно ще се настоява държавата да отпусне обещаните 200 000 лв. за водопровод в село Драгомирово. Най-големият проблем за свищовските села, които страдат от безводие е, че вода всъщност има, но тя не може да бъде доставена до населените места. Генчев припомни, че с подобна инвестиция от около 200 000 лв. неотдавна е решен 15-годишен проблем в село Хаджидимитрово. Така стоят нещата и с още две свищовски села, които също имат нови водопроводи. Парите за тях са получени като целеви средства от МРРБ  или с министерски постановления. В град Свищов водопровода е сменен на 85% и загубите на вода са намалели драстично.

Кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев също одобри идеята за питейна вода от яз. „Ал. Стамболийски“. Той припомни, че през 2008 г. французи са направили генерален план за водоснабдяването на Сухиндол и Павликени, които да вземат вода от язовир „Йовковци“, но идеята е пропаднала.

Заместник кметът на Полски Тръмбеш призова междувременно да се търсят краткосрочни решения и получи утвърдителен отговор от  областния управител Людмила Илиева.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *