86 на сто от българите научават новините от телевизията, 29 % са убедени, че медиите обслужват мафията

0

18 на сто от българите се сблъскват всеки ден с фалшиви новини в социалните мрежи и медиите. 74 % пък смятат, че телевизиите, радиата, вестниците и сайтовете пишат предимно за скандали, за да имат по-голяма аудитория. Горе долу такъв процент са и хората, които са убедени, че медиите в България подклаждат страхове в обществото с акценти върху убийства, войни и природни катаклизми. Това сочат данните от национално представително изследване „Обществени нагласи към медиите и журналистиката“, изготвено по проект на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Проучването, извършено от агенция „GConsulting“, беше представено от социолога Живко Георгиев, доц. Иво Инджов – ръководител на проекта, и проф. Илиана Павлова от ВТУ.

Анкетирани са 1002 човека над 18-годишна възраст.

Важните вътрешни и международни новини българите научават най-често от телевизията, посочват 86,3 на сто от запитаните. Любопитното е, че 58 % от хората се доверяват за информация на приятели, роднини и колеги, следва доверието в социалните мрежи и едва 19,9 ползват печатната преса като източник.

Ако през 90-те години на миналия век българите са търсили новините най-много във вестниците – 62 на сто, днес хартиени издания разгръщат едва 14 на сто от тях.

Най-много гражданите се вълнуват от новини от социалната сфера – здравеопазване, заплати, пенсии и др., сочи проучването. Относително висок е процентът на тези, които вярват и търсят местните новини – 57,3 на сто. Назад в класацията за интерес са международните икономически и политически новини и за съжаление – новинарските материали от областта на културата.

Все повече българи ползват по няколко източника на информация за важните неща – 48 %.

Обществената телевизия БНТ е медията, която се ползва с най-високо доверие, въпреки, че рейтингът й не е сред водещите, посочи Живко Георгиев. Доверието на зрителите печелят също частните телевизии и новинарските интернет портали.

Интересен факт от проучването е и този, че според 29,2 на сто от анкетираните медиите обслужват мафията, затова пък повече от половината – 54,3 на сто смятат, че те ги забавляват, развличат и служат за възстановяване от стреса в ежедневието.

Над 80 на сто от респондентите определят идеалният журналист като балансиран, неутрален и обективен, а повече от половината смятат, че той трябва да бъде критичен към силните на деня.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *