С юбилеен концерт – спектакъл и изложби театърът във Велико Търново ще отбележи две знакови годишнини

0
С юбилеен концерт – спектакъл и изложби екипът на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново ще отпразнува 70 г. от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър. Кулминацията на тържествата е на 14 юли, а на тях са поканени президентът на България Румен Радев, представители на законодателната и изпълнителната власт, както и на културни институции от цялата страна.
Изложба с костюми и реквизит от различни спектакли, играни през годините на великотърновска сцена, ще бъде подредена във фоайето на Музикално-драматичния театър, разказа директорът Васил Вълчев. В специална експозиция ще бъде представена част от колекцията на МДТ от театрални афиши и програми. Броени дни преди тържеството ще излезе от печат юбилеен сборник със снимки от богатия фотоархив на МДТ «Константин Кисимов». В чест на двете годишнини излезе и поредната книга на актьора и летописец на театъра Иван Митев.
Юбилейният концерт – спектакъл ще бъде представен на 14 юли от 19 часа. В програмата са включени откъси от драматични спектакли по Иван Вазов, Бранислав Нушич, Елин Пелин, Чудомир, Стефан Цанев. Ще звучат и музикални произведения от Й. Щраус, И. Калман, Ас. Карастоянов, П. Хаджиев, Д. Васерман, Л. Бърнстейн, Д. Таралежков, Мич Лий. Режисьор на спектакъла е Бойко Илиев, диригент-постановчик е Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Танцов художествен ръководител е Катя Богданова, хормайстор – Яница Първанова, концертмайстор – Мария Павлова.
В юбилейната постановка участват актьори, солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“. Специални гости в програмата са обичаният Орлин Горанов и ПФА „Искра“ при НЧ „Искра 1869“.
Васил Вълчев припомни, че на 14 юли 1952 г. официално започва да функционира Професионалният Окръжен народен театър във Велико Търново, който се помещава в сградата на читалище „Надежда. Негов първи директор е артистът Никола Шиваров, а в трупата са привлечени актьори от различни населени места в региона, както и от Народния театър „Иван Вазов“. Първото заглавие в афиша на новосъздадения театър е пиесата „Любов“ на Орлин Василев, чиято премиера е на 18 септември 1952 г.
През 1971 г. е построена новата сграда на театъра в центъра на Велико Търново, а първото изиграно представление в нея е „Под игото“ по романа на Вазов. Това става на 20 април 1971 г. На 5 юни 1971 г. е официалното откриване на сградата, а това става с празнично шествие от читалище „Надежда“ до центъра. Година по-късно театърът е обявен за драматично-музикален, а щатът е разширен с много солисти, балетисти, голям оркестър и хор. „Службогонци“ е първото заглавие в афиша на музикалния състав. Премиерата на мюзикъла е на 24 декември 1972 г., а с него е открита новата музикална сцена в града.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *