145 години от Освобождението на Търново ще бъдат отбелязвани навръх 7 юли

0

145 години от Освобождението на Търново ще бъдат отбелязвани навръх 7 юли. Знаковото за цяла България историческо събитие от 1877 година ще бъде почетено с няколко събития, организирани от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей, Националния военен университет „Васил Левски“ и със съдействието на Великотърновска Света митрополия.

В 10,00 ч. всеки желаещ може да се включи в пешеходна обиколка с беседа. Началото е от Музей „Възраждане и Учредително събрание“, а турът преминава последователно край паметници, исторически обекти и места, свързани с Освобождението на Търново.

В 11,00 ч. пред паметника „Майка България“ ще се състои военен ритуал, ще бъде произнесено празнично слово, ще прозвучи българският химн, поднесени ще бъдат венци и цветя в знак на признателност към героите, загинали за Освобождението, а в тяхна памет ще бъде отслужена заупокойна молитва. След края на ритуала край паметника „Майка България“ започват изпълненията на певците, музикантите и танцьорите от Ансамбъл „Искра“.

В 18,00 ч. в парк „Марно поле“ ще се състои празничен концерт на общинския духов оркестър „Биг Бенд Велико Търново“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *