Музеят с пешеходен тур и изложба за 145 години от Освобождението на Велико Търново

0

 

 

 

          По повод 145 години от Освобождението на Велико Търново от турско робство на 7 юли 2022г., четвъртък, Регионалният исторически музей кани жителите и гостите на града на безплатен пешеходен тур с беседа „145 години от Освобождението на Велико Търново“. Началото на обиколката е в 10,00 ч. от музей „Възраждане и Учредително събрание“ и ще премине през музей „Затвор“ и места, свързани с Освобождението на града по улица „Гурко“ до паметника на генерал Гурко в парк „Марно поле“.

На 7 юли отворени за безплатни посещения, до приключване на официалните чествания, ще са музеите „Възраждане и Учредително събрание“ и „Затвор“.

Същия ден, по повод годишнината, от 17,39 ч. в музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде открита изложбата „Забравените фотографии от Руско-турската война освободителна война 1877-1878 г.“. Експозицията е на Иво Хаджимишев и Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства- Казанлък.

В изобразително отношение Руско–турската война е свързана в съзнанието ни главно с гравюрите от европейските илюстровани издания и монументалните платна от големите руски художници от онова време, както и множеството паметници в цялата страна пощадени от посегателство, въпреки превратностите в нашата съвременна история.

Мнозина забравят или не допускат, че голяма част от тези гравюри и картини са създадени по фотографии, които поради невъзможност да се отпечатват полутонови изображения в тази епоха са служили като ориентири или основа за създаването на естетизирани и обогатени графични / щрихови / изображения за нуждите на периодичния илюстриран печат.

Специален акцент в експозицията ще е една „неизвестна“ фотография на Велико Търново направена в деня на неговото Освобождение преди 145 г.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *