Шеф Юсуф Дурсун от „Хан Хаджи Николи“: „Ние, готвачите, сме посланици на щастието“

0

26-годишният Юсуф Дурсун е новият главен готвач в ресторанта на комплекс „Хан Хаджи Николи“ във Велико Търново. Амбициозен и влюбен в професията си, младият мъж ще радва жителите и гостите на старата столица със своите ястия, в които влага много повече от готварски техники и кулинарни трикове.

Той е убеден, че за да достигне храната, освен до небцето, и до сърцата на хората, тя трябва да носи своята история. Както и разбира се, да бъде приготвена с много любов.

Юсуф влязъл в кухнята, когато бил едва 6-годишен и от тогава не спира да вярва, че това е неговото място. Избрал да се впусне в усвояване на гастрономическата наука, въпреки че повечето хора в рода му са посветени на медицината.

Роден е в един от източните градове на Турция – Мардин. Освен със своите исторически и културни забележителности, (целият град представлява музей на открито и е обявен за исторически и културен резерват под защитата на държавата), това е град, в който заедно живеят представителите на различни религиозни общности. Това със сигурност определя невероятния колорит, пъстрота и разнообразие на местната кухня, казва Юсуф. Той е запленен от богатството на местните ястия и не спира да ги изучава, а тяхното популяризиране по света е приел като своя кауза.

Именно от детството му идва и преклонението му към домашно приготвената храна и прочутото анадолско гостоприемство. Семейство, в което тенджерата не ври и яденето не се готви, е нещастно семейство, а къща с димящ комин е щастлив дом, казвали хората от родното му място и той е напълно съгласен с това. Юсуф си спомня, че в дома му посрещането на гости било издигнато в култ – за тях винаги имало специални домашни обувки, кърпи за ръце и разбира се, вкусно приготвена храна.

След като завършил професионална гимназия, Юсуф продължил обучението си в университета в Мармарис, след това надграждал образованието си с курсове и специализации в други университети. През цялото време не спирал да работи в различни ресторанти.  Заради своята дисциплинираност, мотивация и упоритост, младият мъж тръгнал бързо да се изкачва по стълбата на успеха и на 21 години вече бил назначен за главен готвач във верига престижни петзвездни ресторанти.

Последвали интересни и предизвикателни професионални командировки в Южна Африка, Тайланд и др. екзотични кътчета на света.

Едно от най-вълнуващите преживявания за младия готвач било участието му в междуконтиненталното състезание Gastromak 2019 (Gastro Macedonia), организирано от Световната асоциация на готвачите (WACS), което се провело през октомври 2019 г. Майстори готвачи от 27 държави мерили сили в оспорвана надпревара, а  Юсуф, който бил най-младият от всички участници, се завърнал с два златни медала и първи места в две от категориите.

Не по-малко предизвикателство за него били и участията му в различни телевизионни кулинарни формати.

Въпреки че притежавам дипломи за завършено образование, имам още много, много да уча, казва шеф Дурсун. Той дълго може да говори за гастрономията като науката за храната и изкуство на готвенето. Това не са само знания за готвене и сервиране. Гастрономията включва всичко – от продукта, който излиза от полето, до начина, по който влиза в кухнята, неговото готвене, представяне, до процеса на идване на масата, до това какво да пием с ястието, казва Юсуф. За да стане един човек професионалист в тази област обаче, освен знанията, той трябва да притежава и много голяма креативност и любопитство, добавя младият готвач.

Неговата страст е насочена към популяризиране на турската кухня по света от една страна, а от друга предлагането на здравословна и балансирана храна, каквато е и една от неговите специализации.

Шеф Юсуф Дурсун с часове може да говори за богатството на храната от родната му Анадола. В своя инстаграм профил, той често представя традиционни ястия, които предизвикват интереса на много негови последователи. Така те научават за прочутия пилаф от булгур с яйце, който е популярен в селските райони в Югоизточен Анадол, особено през пролетта. Друго местно ястие се приготвя в района на Коня и това е eyşi,  което се получава чрез варене на суроватка и се използва за придаване на киселинност и цвят на ястията. Много характерна за региона  са  лаваш и юфка  – вид тънки питки с кръгла или овална форма, която се разточват с точилка или на ръка. И двата хляба са от пшенично брашно. Те се приготвят със специални инструменти и се пекат по различен начин.

Всяка страна трябва да пази и популяризира своята идентичност чрез храната, категоричен е готвачът. Местните вкусове, свежестта на продуктите, истинските плодове и зеленчуци, ароматните подправки, комбинацията от вкусове правят една кухня разпознаваема и обичана, казва още шеф Дурсун.

Младият мъж признава чистосърдечно, че във Велико Търново се чувства като у дома си. Той вече работи на пълни обороти, за обогатяване и надграждане на менюто в известния ресторант на Самоводската чаршия. Почувствах стопаните на този комплекс – Любомир и Силвия Маркови, като мое семейство, още при провеждането на интервюто ни в Турция, казва Юсуф. Заради работата си във Велико Търново, той отказал две примамливи предложения. Едното дошло от популярно тв  състезание, където имал шанс да спечели голямата награда – отваряне на собствен ресторант. Другото било на мултимилионер в Англия, собственик на верига от ресторанти, който го викал да започне работа при него. Честта и дадената дума са по-важни от всички, категоричен е готвачът.

Шеф Юсуф Дурсун вече има своите почитатели на Самоводската чаршия във Велико Търново.

Той е убеден, че ще готви така, че всички клиенти на ресторанта на „Хан Хаджи Николи“  да се чувстват като у дома си. Защото Юсуф вярва в  няколко принципа. А те са: Работете здраво – не за пари, а от любов към себе си. Кухнята е любов. Няма на света човек, който да мрази работата си и да е постигнал успех.

Една от тайните на успеха е да установите връзка между това, което правите и това, което обичате, казва шеф Дурсун  и с усмивка цитира една от любимите си мисли: „Човекът, който яде вкусна храна, се чувства щастлив. Ние, готвачите, сме доброволни посланици на щастието“.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *